Svet

Zapadni političari bi i holivudske zvezde sankcionisali: Progon Stivena Sigala

Za Sigalove grehe navode se pružanje podrške ruskoj vojnoj operaciji putem društvenih mreža, ali i proslavljanje rođendana sa "velikim svetskim liderom" Vladimirom Putinom prošle godine
Zapadni političari bi i holivudske zvezde sankcionisali: Progon Stivena Sigalawww.globallookpress.com © Olga Sokolova/Global Look Press

Grupa političara sa različitih strana sveta poziva na uvođenje sankcija na deset lica koja su, kako se navodi, podržala rusku vojnu operaciju u Ukrajini - uključujući i poznatog američkog glumca Stivena Sigala.

Listu na kojoj se našao i 70-godišnji aikido majstor sastavili su članovi Američko-evropske koalicije za sankcije, a koja je formirana u jesen 2022. godine.

Ona se sastoji od visokih članova američkog Kongresa, poslanika Evropskog parlamenta i ukrajinskih narodnih poslanika, prenosi "Euroaktiv".

Pored Sigala, na listi su imenovani ruski oligarsi Vladimir Lisin, Magomed Gadžijev i Vladimir Potanjin, beloruski političar Franc Klincevič i ruska novinarka i političarka Ksenija Sobčak, ruski pevač Filip Kirkorov, ukrajinski kompozitor Igor Krutoj, generalni direktor "Rosatoma" Aleksej Lihačov i ukrajinski oligarh Vadim Rabinovič.

Sigal je uvršten na tu listu zato što je , kako piše evropski portal, u više navrata u svojim objavama na društvenim mrežama pružao "podršku ruskom napadu na Ukrajinu".

"Euraktiv" ukazuje da je Sigal prošlog aprila otputovao u Moskvu da proslavi svoj rođendan sa "velikim svetskim liderom", kako je glumac nazvao ruskog predsednika Vladimira Putina.

Koalicija je ove nedelje pisala švedskom ministru spoljnih poslova Tobijasu Bilstromu sa zahtevom da se uvedu sankcije na tih deset osoba.

image