Rusija

Lavrov u Africi: Bivši centri moći moraju da shvate da nema više kolonijalizma

Šef ruske diplomatije poručio je da Zapad promoviše koncept svetskog poretka zasnovanog na određenim pravilima koja nikada nikome nisu predstavljena
Lavrov u Africi: Bivši centri moći moraju da shvate da nema više kolonijalizmawww.globallookpress.com © Ameer Al-Mohammedawi

Bivši centri moći treba da znaju svoje mesto i da shvate da se svet promenio, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji boravi u poseti Maliju.

"Mi i naši prijatelji iz Malija, kao i velika većina drugih afričkih zemalja, smatramo da bivše kolonijalističke zemlje treba da zaborave kako su zaplenile i eksploatisale ove teritorije, ovaj kontinent. One moraju da se naviknu na činjenicu da se svet promenio i da proglašenje nezavisnosti kolonizovanim zemljama i narodima 1960. godine nije predstavljalo imitaciju diplomatije, kako je sada moderno na Zapadu da se nazivaju određeni sporazumi, već je dokument koji je jednoglasno odobrila Generalna skupština UN, i kao takav obavezuje", izjavio je Lavrov na konferenciji za novinare.

Dodao je da bivše kolonijalističke zemlje moraju da poštuju donete odluke i da znaju koje je njihovo mesto u sadašnjem formatu razvoja međunarodnih odnosa.

Ministar spoljnih poslova Malija Abdulaj Diop je rekao da Rusija efikasno odgovara na zahteve Malija da ojača svoje bezbednosne i odbrambene snage.

Poseta Lavrova Maliju "uklapa se u novu dinamiku" koja podrazumeva a to je proširenje i diversifikacija strateškog partnerstva Malija", rekao je Abdulaj i dodao da Mali želi da ojača ekonomsku saradnju sa Rusijom i ojača partnerstvo sa Moskvom.

"Rusija i Mali su se usaglasile da nastave napore za razvoj odnosa u trgovinskoj, ekonomskoj i investicionoj oblasti, uključujući razvoj mineralnih rezervi, istraživanja, energetiku, transport i drugu infrastrukturu, kao i poljoprivredu", precizirao je Lavrov.

Saradnja u vojno-tehničkoj sferi je ove godine prešla na novi nivo, Rusija je 19. januara poslala Maliju avionsku opremu.

"Poslata je velika serija ruske avio-tehnike, zahvaljujući kojoj je Nacionalna armija Malija uspela da izvede uspešne operacije u borbe protiv terorista, koji su aktivni na teritoriji Malija. Druga serija aviona za ove namene isporučena je 19. januara", kazao je Lavrov.

Rusija primećuje negativne reakcije Zapada na jačanje odnosa između Rusije i Malija, Moskva nema šta da krije i da se stidi u pitanjima saradnje sa afričkim zemljama, među kojima je i Mali, smatra Lavrov.

"Nažalost, Zapad još jednom pokazuje svoj negativan stav prema principima jednakosti i uzajamnosti i prema poštovanju principa povelje UN", dodao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, Zapad promoviše koncept svetskog poretka zasnovanog na pravilima koja nikada nikome i nigde nisu prezentovana, što je Zapadu godinama omogućavalo da manipuliše javnim mnjenjem u svojim zemljama i u zemljama drugih kontinenata.

Lavrov: UN ne mogu da istražuju ratne zločine bez dozvole

UN nisu ovlašćene da istražuju ratne zločine, rekao je Lavrov komentarišući pozive da se istraže aktivnosti grupe "Vagner" u Maliju.

"Što se tiče nekih eksperata UN-a koji istražuju navodne zločine privatne vojne kompanije Vagner, ne znam da su neki eksperti UN-a bili ovlašćeni da razmotre bilo koji aspekt ratnih zločina, ma ko oni bili", izjavio je ruski ministar spoljnih poslova.

Lavrov je dodao da se Međunarodni krivični sud diskreditovao da nijedan stručnjak u UN ne može da kaže da proučava ratne zločine ili da vodi neku vrstu istrage.

Ranije su vlasti Malija proterale iz zemlje šefa odeljenja za ljudska prava Misije UN za stabilizaciju u Maliju. Mediji pišu da je ova odluka doneta nakon što je malijski aktivista za ljudska prava, u govoru na sastanku UN, ranije osudio bezbednosnu situaciju u zemlji, a takođe je "optužio nove ruske vojne partnere" malijskog rukovodstva za kršenje ljudskih prava.

Lavrov je dobio stepen komandanta Nacionalnog reda Malija

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je tokom posete Maliju dobio stepen komandanta Nacionalnog ordena Malija, državnu nagradu zemlje koja se dodeljuje za izuzetne zasluge u korist ovog afričkog naroda.

"Lavrov je u ime Rusije doneo političke odluke koje su Maliju omogućile da preživi. Ove odluke su omogućile jačanje naših odbrambenih i bezbednosnih snaga, čime se ponosimo. Rusija, kao članica Saveta bezbednosti UN, nikada nije prestala da nas podržava kako bismo mogli da zaštitimo našu zemlju", rekao je ministar spoljnih poslova Malija na ceremoniji dodele nagrada.

Prema njegovim rečima, nagrada koju dobija Lavrov se dodeljuje celom ruskom narodu i predsedniku Rusije.

Nacionalni red Malija osnovan je 1963. nakon što je zemlja stekla nezavisnost. Veliki majstor reda je aktuelni predsednik zemlje. Nacionalni orden Malija ima pet zvanja - kavaljer velikog krsta, veliki oficir, komandant, oficir, kavaljer.

Orden kavaljera nose počasni car Japana Akihito, princ Monaka Albert drugi, pokojna kraljica Velike Britanije Elizabeta Druga i bivši predsednik Južne Afrike Nelson Mandela.

image