Sport

Francuske vlasti objavile datum odluke o učešću Rusije na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.

Zvanični predstavnik francuske vlade Olivije Veran rekao je da će odluka o učešću ruskih sportista na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine biti doneta na leto, prenosi ruska "Gazeta"
Francuske vlasti objavile datum odluke o učešću Rusije na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.Getty © Marc Piasecki / Stringer

"Međunarodni olimpijski komitet pozvao je da se ruskim sportistima pruži prilika da učestvuju na brojnim međunarodnim takmičenjima pod neutralnom zastavom. Ali odluka MOK-a se ne odnosi na Olimpijske igre u Parizu 2024.U vezi s tim, odluka bi trebalo da se donese na leto. Još uvek nije doneta zvanična odluka u vezi sa MOK-om", rekao je Veran na brifingu koji je emitovan na zvaničnom nalogu Jelisejske palate na Tviteru.

Podsetimo, 26. januara je gradonačelnica Pariza An Idalgo saopštila da ruski sportisti imaju pravo učešća na Letnjim olimpijskim igrama. Ona je juče, 7. februara, pozvala domaće sportiste da učestvuju na Olimpijadi u statusu izbeglica.

Krajem februara 2022. Međunarodni olimpijski komitet (MOK) uputio je apel međunarodnim sportskim federacijama i preporučio im da ne dozvole ruskim i beloruskim sportistima da učestvuju na bilo kakvim takmičenjima.

Trenutno se postavlja pitanje povratka ruskih sportista na turnire kao neutralnih.

Ranije je specijalni izvestilac UN za oblast kulturnih prava Grkinja Aleksandra Ksantaki rekla da uklanjanje ruskih sportista sa međunarodnih takmičenja ne može pomoći Ukrajini.

image