Magazin

Maslenica - Ruski običaj ispraćanja zime i priprema za Veliki post koji se proslavlja palačinkama

Pripremanje palačinki (bljini), obavezan odlazak kod tašte za srećan brak i "revanš" večera, kao i dan za traženje oproštaja - koji su to ruski običaji u Masleničnoj nedelji kojih se treba pridržavati kako bi godina bila uspešna, a brak srećan?
Maslenica - Ruski običaj ispraćanja zime i priprema za Veliki post koji se proslavlja palačinkama© wikimedia/Kapelka ya

Verovatno je Maslenica najpoznatiji i najpopularniji slovenski praznik koji se očuvao do današnjeg dana u ruskoj tradiciji. Njemu prethodi Maslenična nedelja, koja ove godine pada u periodu između 20. i 26. februara. Za pravoslavne hrišćane ova nedelja je,poslednja prilika da se jede mrsno, i bogato ručavaju, budući da odmah iza Maslenice počinje Veliki Post, koji će trajati sve do Uskrsa. Kako se u Rusiji nazivaju dani u Masleničnoj nedelji i šta se sme, a šta ne tokom ovog perioda?

Ponedeljak, 20. februar - "Susret", početak "uske" Maslenice

Toga dana domaćica kuće mora ispeći veliku palačinku (bljin, kako je nazivaju u Rusiji), bogato je podmazati maslacem i dati kao milostinju onome kome je potrebno, ili bakama u crkvi. Što je palačinka veća i masnija, to će godina biti bolja za članove porodice.

U ponedeljak se obično prave prvi ručkovi i planira prijem gostiju, a da bi u kući uvek bilo novca, prvo se pravila velika količina palačinki, a zatim do detalja ribala i sređivala kuhinja - prljavština u kući, brašno i mrve po podu slute na siromaštvo i bolesti. U ponedeljak se takođe odaje počast i preminulim članovima porodice, ali i moli za zdravlje stoke (ili kućnih ljubimaca).

Ipak, postoje i stvari koje se nikako ne smeju raditi:

  • Planiranje budućosti, naročito naglas - ništa se neće obistiniti
  • Pozajmljivanje novca ili traženje u zajam
  • Trošenje novca na nepotrebne stvari
  • Odlazak u goste praznih ruku

Utorak, 21. februar - "Flertovanje", drugi dan Maslenice

Po tradiciji ovoga dana mladi se skupljaju u kući bilo koje neudate devojke iz društva, a tokom velike i bogate večere "baca se oko" na nekoga od gostiju. Upoznavanje tokom Maslenične nedelje uvek je dobar znak.

U utorak se obično posao stavlja po strani, ili, u najmanju ruku, obavlja samo ono što nam ne predstavlja preterano opterećenje. Taj dan posvećen je veselju i društvu, a ne samoći i miru. Kako bi se podstakla prirodna lepota i usporilo starenje, tog dana treba praviti "mesečevu vodicu" (u staklenu posudu potrebno je sipati vodu, dodati u nju kristale i trave poput lavande ili ruzmarina, i ostaviti preko noći pored prozora da se "napuni" mesečevom energijom) i uživati u toplim kupkama, a može se ići i u saune i banje.

Šta se ne sme? Ne sme se:

  • Sređivati kuća i prati veš
  • Lagati i varati - ako je potrebno da sa sa nekim pomirite, treba to raditi iskreno, inače sreća će vam okrenuti leđa
  • Odbijati dati milostinju ako je prosjaci traže

Sreda, 22. februar - "Lakomka", dan kada se ide kod tašte na palačinke

U sredu svaka brižna majka može da utiče na ličnu sreću svoje ćerke, i prema ruskoj tradiciji, njenog izabranika pozove na palačinke. Što više muškarac pojede - to će srećniji, bogatiji i duži brak imati.

Ovaj dan je dobar za traženje davno izgubljenih stvari. Ako ste izgubili neki predmet ili ga jednostavno zaturili u kući i ne možete ga naći, sada je pravi trenutak da ga potražite. Na "Lakomku" se obično vraćaju dugovi, moli za zaštitu porodice i porodične sreće, ali i za zaštitu od neprijatelja. Da bismo se zaštitili od krađa, pod otirač treba da stavimo kovanicu zlatne boje.

U sredu se ne sme:

  • Gledati u nebo - onaj ko pogleda, i vidi zvezdu padalicu, smatra se da će uskoro će izgubiti sebi blisku osobu
  • Ostavljati pribor za šivenje i štrikanje preko noći - inače, eto neprijatnosti u privatnom životu
  • Svađati sa bliskim ljudima

Četvrtak, 23. februar - "Veselje", početak "široke" Masljenice

Ovaj dan po tradiciji treba provesti van kuće i uživati u zimskim čarolijama – sankanje, klizanje, skijanje i ostali zimski sportovi odličan su način da se provede vreme. Oni koji žive u predelima bez snega ne preostaje ništa drugo nego da uživaju u šetnji ili fizičkoj aktivnosti u prirodi, a idealno bi bilo otići van grada sa porodicom i prijateljima.

Iako je Masljenica posvećena palačinkama, u četvrtak palačinke nisu glavne zvezde – već keksi i štrudle sa raznim nadevima, a sreća će se osmehnuti onima koji ih budu pripremali. Inače, ovo je jedini dan Masljenične nedelje kada je u redu naručiti hranu umesto pripremati je samostalno.

Ipak, neke stvari nikako ne smemo taj dan:

  • Lečiti zube - i najmanja plomba ili banalno čišćenje kamenca kod zubara može nam doneti neprijatnosti tokom čitave godine
  • Izvoditi bilo kakve hirurške zahvate ili tretmane ulepšavanja - moguće su infekcije i pojava komplikacija i ožiljaka, a proces oporavka može da se oduži
  • Svađati se ili raspravljati sa rukovodiocima ili nadređenima

Petak, 24. februar - "Taštino veče", dan kada ženina majka dolazi u posetu

Obično se na "revanš" večeru tašta zove još u sredu, kada su joj u goste dolazili ćerka sa zetom. U slučajevima kada je u porodici tenzična atmosfera, tašta baš ovaj petak koristi kako bi sa mladima izgladila odnose.

Prema tradiciji, u petak se unučići predaju bakama i dekama sa muževljeve strane, kako bi muž tašti pokazao  koliko je galantan i velikodušan. U petak je običaj da se daruju darovi i bavi humanitarnim radom, ali i ugađa sebi.

Ima li nešto da se ne sme? Ima, ne sme se:

  • Piti žestina u velikim količinama - naravno, čaša, dve šampanjca za sjaj u očima se ne računaju
  • Bacati garderoba ili raspremati odeća, a ne smeju se ni prati prozori - prema verovanju to privlači nemaštinu
  • Kukati, voditi abrove i osuđivati bilo ko
  • Hvaliti se sopstvenim dostignućima - inače ih uskoro neće biti
  • Šiti i plesti - eto nevolje

Subota, 25. februar – "Zaovina sedeljka", dan kada žena u goste zove rođake svog muža

Subota je dan kada muž konačno "predaje štafetu" ženi - sada je njen red da iskaže poštovanje muževljevoj porodici, a naročito svekrvi i njegovim sestrama. Ukoliko ih muž nema, u gosti se zove sva bliža rodbina ili bliski prijatelji – žena se "odužiti" mora. Na sto se obavezno stavlja svetli stolnjak, a u kući se menja i posteljina i postavljaju čisti tepisi.

Ukoliko pak u goste nema koga do pozove (da, i to se dešava) - to je dan za zdravlje i zabavu sa mališanima. Deci se daje potpuna sloboda da se igraju kako god požele, bez kritika i ograničavanja od strane strogih roditelja. Ovo je i dobar dan za kupovinu nakita i obuće, ali i sitnica za kuću.

U subotu se ne sme:

  • Obećavati ono što nismo sigurni da ćemo uspeti da ispunimo
  • Započinjati nikakav novi posao ili projekat
  • Paliti vatra u kaminu, pa čak ni sveće - izgoreće nam zdravlje
  • Čitati knjiga

Nedelja, 26. februar - "Ispraćaj" Maslenice i Nedelja opraštanja

Ranije se na ovaj dan tradicionalno spaljivala figurica Maslenice, a ovaj dan je obeležavao kraj zime i početak proleća. Ovaj dan je i poslednji dan pred Veliki Post, pa je zato jako važno skloniti i izbrisati sve loše iz života, ali i oprostiti onima koji su se ogrešili o nas. U Rusiji se na ovaj dan tradicionalno traži oproštaj za sve grehove koje smo nekome učinili, a kao odgovor na molbu za oproštaj izgovara se: "Ja praštam, i Bog će ti oprostiti".

Nedelja je dan za veselje i odlazak u goste, ali i činjenje dobrih dela. U narodu postoji verovanje da ako neudata žena na ulici sretne pijanca - udaće se tokom godinu dana. Inače, i svadba na Maslenicu znači da će bračni par imati srećan brak, bez prevara i svađa.

Ipak, postoji nekoliko "ne" kada je u pitanju ovaj dan:

  • Ne sme se ostavljati smeće u kući - treba ga izbaciti napolje, a najbolje bi ga čak bilo spaliti
  • Ne smeju se palačinke seći nožem - svađe u kući biće neizbežne
  • Ne smeju se spominjati upokojeni, ali ni želeti zlo ljudima - ovo je dan primirja, a ne svađa
  • Ne smeju se ni saditi, zalivati ili okopavati biljke ili sadnice

image