Sport

Zelenski učestvovao na sastanku o zahtevu za isključenjem ruskih sportista sa OI

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski učestvovao je na onlajn sastanku, kojem je prisustvovalo 35 ministara, gde se diskutovalo o zahtevu Kijeva da ruski i beloruski sportisti budu izbačeni sa Olimpijskih igara 2024. godine, saopštilo je litvansko ministarstvo sporta
Zelenski učestvovao na sastanku o zahtevu za isključenjem ruskih sportista sa OIGetty © Marc Piasecki

Baltičke i nordijske zemlje, kao i Poljska, takođe su zatražile da se ruskim i beloruskim sportistima zabrani da učestvuju na OI, preneo je Rojters.

Ukrajina je zapretila da će bojkotovati Igre ukoliko ruski i beloruski sportisti budu učestvovali, a ukrajinski bokser Oleksandr Usjuk je rekao da će Rusi osvojiti "medalje krvi, smrti i suza" ukoliko im se dozvoli da se takmiče.

Portparol litvanskog ministarstva sporta rekao je da je poruka Zelenskog da princip neutralnosti ne može da se primeni u slučaju ruskog napada na Ukrajinu.

Međutim, predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah pozvao je Ukrajinu da odustane od pretnji bojkotom.

MOK je otvorio vrata ruskim i beloruskim sportistima da se takmiče pod "neutralnim uslovima".

Takođe, MOK je rekao da bi bojkot prekršio Olimpijsku povelju i da je uključivanje ruskih i beloruskih sportista bazirano na rezoluciji UN protiv diksriminacije u olimpijskom pokretu.

Britanska novinska agencija dodaje da na oko 18 meseci pre početka OI u Parizu 2024, MOK pokušava da smiri strasti.

Gradonačelnica Pariza An Idalgo rekla je da ruski takmičari ne bi trebalo da učestvuju, ali su organizatori Igara 2024, rekli da će poslušati odluku MOK.

Ranijom odlukom, ruskim i beloruskim sportistima dozvoljeno je da učestvuju u kvalifikacijama za Olimpijske igre, te da je to bio krupan korak ka povratku pomenutih takmičara na internacionalne događaje.

image