Rusija

Novak: Ruska nafta samo za prijatelje

Potpredsednik Vlade poručio da će Rusija izvoziti do 42 miliona tona nafte godišnje u azijsko-pacifičke zemlje, kao i da se gradi novi gasovod do Kine
Novak: Ruska nafta samo za prijateljeGetty © Carsten Koall / Stringer

Rusija planira da u 2023. godini više od 80 odsto nafte i 75 odsto naftnih derivata pošalje u prijateljske zemlje, napisao je potpredsednik Vlade Rusije Aleksandar Novak u članku za časopis "Energetičeskaja politika".

"Nastavljamo da tražimo i pronalazimo nova tržišta. Ove godine smo planirali da više od 80 odsto nafte i 75 odsto naftnih derivata izvozimo u prijateljske zemlje", poručio je Novak.

Iz tog razloga, Rusija je 2022. godine realizovala projekat povećanja transporta u pravcu luke Kozmino. "Obezbedili smo povećanje transporta u azijsko-pacifičke zemlje do 42 miliona tona nafte godišnje", precizirao je Novak.

Rusija nema nameru da snabdeva naftnim derivatima, niti naftom države koje su se pridružile inicijativi zapadnih zemalja da uvedu ograničenja  cena, rekao je Novak.

"Što se tiče isporuka državama koje podržavaju nelegitimna ograničenja cena, ovde je naš stav nadaleko poznat i ostaje nepromenjen - takve zemlje neće dobiti rusku naftu", naglasio je potpredsednik Vlade.

Tradicionalno, Rusija je bila glavni dobavljač nafte za Evropu, pokrivajući više od 20 odsto potreba EU za sirovinama. Ali su zapadne zemlje, kao odgovor na Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, počele da uvode sankcije, čija je svrha, između ostalog, da ograniče prihode Moskve od izvoza nafte.

Rusija je odgovorila tako što je preusmerila energente na tržišta prijateljskih zemalja. To su, pre svega azijsko-pacifički region, afričke i latinoameričke zemlje.

U decembru prošle godine stupile su na snagu sankcije Zapada za naftu, EU je prestala da prihvata rusku naftu koja se transportuje morem, a zemlje G7, Australija i EU uvele su za nju ograničenje cene tokom transporta morem na 60 dolara po barelu.

Rusija je, kao odgovor, uvela zabranu na isporuku nafte, ako ugovori direktno ili indirektno predviđaju korišćenje mehanizma fiksiranja granične cene.

Novi gasovod koji spaja Rusiju i Kinu

Izgradnja novih gasovoda do Kine – Snage Sibira 2 i Dalekoistočna ruta privući će oko 5 triliona rubalja dodatnih investicija, prognozirao je Novak.

"Vidimo potencijal za rast isporuka gasa u Azijsko-pacifički region i zato su radovi na diversifikaciji izvozne infrastrukture pojačani. "Gasprom, u ime predsednika Rusije, radi na ubrzanju izgradnje ova dva gasovoda", navodi on.

Početkom prošle godine "Gasprom" je potpisao dugoročni ugovor sa Kineskom nacionalnom kompanijom za naftu i gas za izvoz 10 milijardi kubnih metara gasa godišnje preko dalekoistočne rute, a krajem januara 2023. godine Rusija i Kina su potpisale međuvladin sporazum o ovoj ruti, dokument tek treba da bude ratifikovan, potvrdio je potpredsednik Vlade.

Razvoj "kineskog vektora" povezan je i sa trasom gasovoda Snaga Sibira 2 kroz Mongoliju za 50 milijardi kubnih metara godišnje. Na projektu se radi.

"Gasprom" sada isporučuje gas Kini preko gasovoda Snaga Sibira.

Prema njegovim rečima, tokom protekle godine, isporuke gasa Kini su konstantno rasle.

"Više puta je ažurirana evidencija o dnevnom transportu ruskog gasa gasovodom Snaga Sibira, jer su isporuke gasa Kini preko tog gasovoda porasle za 48 odsto i dostigle istorijski maksimum od 15,4 milijarde kubnih metara", rekao je on.

Šta je posebno u vezi sa novim gasovodom?

Snaga Sibira 2 je duža od svog "istočnosibirskog" imenjaka za 400 kilometara i dostiže dužinu od 2.600 kilometara. Svake godine kroz ovaj gasovod može da se isporuči 50 milijardi kubnih metara gasa, a sličan je i kapacitet Severnog toka (55 milijardi kubnih metara), prenosi TASS.

Novi projekti

U 2022. godini je otkriveno 38 nalazišta ugljovodonika sa ukupnim rezervama nafte od 96,4 miliona tona, rekao je Novak i dodao da se nastavlja poboljšanje sistema, kako bi se podržao razvoj ovih kategorija nafte.

"Razvijamo sopstvene tehnologije. Konkretno, prošle godine je pokrenut projekat stvaranja inovativne tehnologije kakva se ne koristi nigde u svetu. Ovaj projekt će značajno povećati procenat izvlačenja ugljovodonika u naftnim poljima", najavio je ruski zvaničnik.

image