Ekonomija

"Saudi Aramko": Energetska kriza nije počela sa Ukrajinom, ona je tu već godinama

Ekološka, socijalna i upravljačka (ESG) politika predstavnja pretnju globalnoj energetskoj bezbednosti, poručuju iz najveće svetske naftne kompanije
"Saudi Aramko": Energetska kriza nije počela sa Ukrajinom, ona je tu već godinamawww.globallookpress.com © Hu Guan/XinHua

Investicije u ekološke, socijalne i upravljačke politike (ESG), ako su potpuno pristrasne u odnosu na industriju nafte i gasa, predstavljaju pretnju energetskoj sigurnosti, rekao je izvršni direktor kompanije "Saudi Aramko" Amin Naser.

"Što se tiče budućnosti tržišta kapitala, ESG je očigledno rastući trend. I prema mom mišljenju, povećan naglasak na ESG-u je potez u pravom smeru", rekao je on. "Međutim, ako se politike vođene ESG sprovode sa automatskom pristrasnošću u odnosu na konvencionalne energetske projekte, smanjeno ulaganje koje će uslediti, imaće ozbiljne posledice za globalnu ekonomiju, pristupačnost energenata i energetsku sigurnost", dodao je "Aramkov" izvršni direktor.

Cena kapitala za sektor nafte i gasa porasla je zbog uvećanih rizika, koji su prouzrokovani ESG politikama, rekao je Naser.

Kako prenosi specijalizovani portal "OjlPrajs", Naser je još jednom upozorio na nedovoljno ulaganje u naftu i gas poslednjih godina, navodeći da su investicije u proizvodnju prošle godine bile oko 400 milijardi dolara, odnosno manje od polovine maksimuma iz 2014. godine.

"Primarni razlog je pritisak sa više strana da se obustave sva nova ulaganja u naftu i gas. Pritisak zasnovan na onome za šta čvrsto verujem da su pogrešne pretpostavke i argumenti", rekao je Naser i kritikovao zagovornike energetske tranzicije, rekavši da oni nude nerealne poglede na to kako se globalni energetski sistemi mogu lako nadograditi i zameniti naftu i gas.

"Zagovornici popularnog narativa o energetskoj tranziciji slikaju utopijski svet u kome su alternative spremne da zamene naftu i gas skoro preko noći", upozorio je on.

Energetska kriza u Evropi je pokazala da alternativno snabdevanje energentima "nije spremno da preuzme težak teret globalne potražnje", dodao je Naser.

Portal podseća da ovo nije prvi put da direktor saudijskog giganta upozorava da je nedovoljno ulaganje u naftu i gas glavni razlog energetske krize.

Energetska kriza, iako je intenzivirana ruskom Specijalnom vojnom operacijom, nije počela sa Ukrajinom, smatra Naser.

Godine nedovoljnog ulaganja, nedostatak rezervnog plana i alternative koje nisu spremne da pojačaju i zamene konvencionalne energente su pravi uzroci energetske nesigurnosti, rekao je Naser.

image