Magazin

''Balet za odrasle'' je novi fitnes trend

Mnogi korisnici društvenih mreža ponosno objavljuju svoju novu baletsku opremu i dele svoje iskustvo sa časova, kao i promene za koje se zalažu u baletskoj industriji. Elegantni, ali fizički zahtevan ples postaje sve popularniji među odraslima.
''Balet za odrasle'' je novi fitnes trend© Pexels/Anna Shvets

Hešteg ''balet za odrasle (#adultballet)'' ima preko pedeset miliona pregleda na TikToku. Žene objavljuju video klipove svoje rutine, časova, opreme, a dele i mnoge savete kako započeti balet u svojim dvadesetim i tridesetim, naglašavajući da ''Nikada nije kasno početi''.

Rekreativni balet postaje sve popularniji a mnogi korisnici društvenih mreža objavljuju svoje utiske i privikavanje na treninge. Neke devojke se vraćaju baletu, koji su vežbale u detinjstvu, a ima i onih koje prvi put isprobavaju ples pa nove utiske dele sa pratiocima.

Mnogi opisuju da je treniranje elegantnog plesa poput baleta izuzetno korisno za povezivanje sa ''ženstvenom energijom''. Fokusiranje na prefinjene pokrete, učenje novih koreografija i praćenje sopstvenog napretka podiže samopouzdanje, vežba telo i održava ga aktivnim. Pojedini korisnici dele različite savete, naglašavajući zašto je dobro početi balet zbog sebe, jer nije namenjen samo za profesionalce. Takmičarski duh je poželjan, ali nije neophodan, pogotovo za one koji žele da počnu radi sebe.

Osim primera dobrog hobija, mnoge žene dele svoja negativna iskustva iz prošlosti, zbog kojih su odlučile da prestanu trenirati. U baletskoj industriji, standardi lepote i veštine su veoma visoki, a nekima skoro potpuno nedostižni. Mnoge bivše plesačice opisuju instruktore koji bi ohrabrivali izgladnjivanje, kako bi održavale ''optimalnu'' kilažu i izgled. Takođe, postoji mnogo slučajeva u kojima se balerine odbijaju i kritikuju za boju kože, što je nedavno postalo velika tema o kojoj mnogi plesači otvoreno razgovaraju.

Pored popularizovanja samog plesa, uz ovaj pokret se razvija i modni trend ''baletkor'', koji obuhvata pastelne nijanse, baletanke, grejače za noge i druge baletske odevne komade za svakodnevni stajling.

Novi trend ohrabruje da žene svih godina, bez obzira na prethodno iskustvo, težinu ili izgled, probaju nekoliko časova i dozvole sebi da se opuste. Korisnici opisuju da samopouzdanje koje se razvije tokom plesa počinje da se oseća i u svakodnevnom životu.

Iako stručnjaci upozoravaju da postoje mnogi rizici od povreda zbog ovog fizički napornog plesa, rekreativni časovi i posvećivanje vremena sebi u vidu novog hobija mogu biti pravi izbor za one kojima više odgovara fizička aktivnost kroz ples, nego klasične fitnes vežbe.

image