Svet

Sijarto o novim EU sankcijama: Učinićemo sve da dobijemo rusku naftu i nuklearnu energiju

Nakon devet bezuspešnih pokušaja Evropska komisija nastavlja da iznosi predloge sankcija koji zaoštravaju krizu u Evropi i ozbiljno ugrožavaju energetsku bezbednost Mađarske, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova
Sijarto o novim EU sankcijama: Učinićemo sve da dobijemo rusku naftu i nuklearnu energijuwww.globallookpress.com © Thomas Imo/photothek.net via www

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto rekao je da će Mađarska učiniti sve da deseti paket sankcija protiv Ruske Federacije ne sadrži ograničenja u isporuci nafte preko naftovoda "Družba" i saradnji u nuklearnoj oblasti.

"Određeni broj zemalja insistira na striktnom ograničavanju saradnje sa Ruskom Federacijom u nuklearnoj oblasti, a neke postavljaju pitanje zabrane ili ograničavanja isporuke nafte iz te zemlje. Učinićemo sve da se obezbedi nafta iz naftovoda 'Družba' i da nuklearna elektrana 'Paks' može da radi. Odbijamo sve predloge koji ograničavaju snabdevanje naftom i saradnju u nuklearnoj oblasti sa Rusijom", rekao je Sijarto u video poruci emitovanoj na Fejsbuku.

Prema rečima Sijarta, "nakon devet neuspešnih pokušaja Evropska komisija, umesto da pomaže državama članicama u borbi protiv inflacije, nastavlja da iznosi predloge sankcija koji zaoštravaju krizu u Evropi i ozbiljno ugrožavaju energetsku bezbednost Mađarske".

Budimpešta se zalaže za mir, a EU čeka povoljne uslove za Kijev

Sijarto je dodao da se Budimpešta zalaže za rane pregovore za rešavanje situacije u Ukrajini, dok ostale članice EU čekaju povoljnije uslove za Kijev.

"Apsolutno se slažemo u jednom: i Mađarska i Francuska žele mir. Ali je takođe jasno da se naši pristupi razlikuju u tome kako, kojom taktikom i kojim koracima može da se postigne mir", rekao je Sijarto.

Mađarska bi, kako je rekao, kao susedna zemlja, želela "trenutni prekid vatre i početak mirovnih pregovora".

"Vidi se da je stanovište Francuske u ovom pristupu drugačije od našeg, kao i gledište svih evropskih zemalja. Postoji očekivanje da će, možda, sa ukrajinske tačke gledišta, biti bolja vojna situacija, kada bude bilo bolje vreme za pregovore. Mi ne verujemo u ovo, mislimo da sukob treba prekinuti odmah", rekao je šef mađarskog ministarstva spoljnih poslova.

Budimpešta se od početka sukoba dosledno protivila sankcijama ruskim energetskim resursima i slanju oružja Ukrajini. Početkom marta prošle godine mađarski parlament je doneo dekret kojim se zabranjuje isporuka oružja Ukrajini sa teritorije te zemlje. Sijarto je objasnio da Budimpešta pokušava da obezbedi teritoriju Zakarpatja, gde žive etnički Mađari.

image