Svet

Skot Riter: Zelenski da zaboravi na Krim i Donbas

Kijev ne želi da prihvati realnost, odnosno, ne želi da shvati da Oružane snage Ukrajine ne mogu da pobede rusku vojsku, poručio je penzionisani obaveštajac američkog marinskog korpusa
Skot Riter: Zelenski da zaboravi na Krim i DonbasGetty © Dan Kitwood

Ukoliko želi da pregovara i što pre zaključi mir, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski mora da shvati poziciju Moskve, rekao je za Jutub kanal "Džadžing Fridom" penzionisani obaveštajac američkog marinskog korpusa Skot Riter.

"Ne možete da sednete za pregovarački sto ukoliko govorite potpuno drugačijim jezikom. U nekom trenutku Zelenski će morati da nauči da govori na ruskom jeziku, ali kad to kažem ne mislim bukvalno, već mislim da će morati da razume stavove Moskve. Samo tako može doći do mirnog rešenja sukoba", poručio je penzionisani američki oficir. 

Ipak, podsetimo, ukrajinski predsednik više puta je isticao da ne želi pregovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, što su ponovili i drugi zvaničnici iz Kijeva. 

Glavni problem, prema rečima Ritera, krije se u tome što Kijev ne želi da prihvati realnost, odnosno, ne želi da shvati da Oružane snage Ukrajine jednostavno ne mogu da pobede rusku vojsku. 

"Zelenski neće uspeti da osvoji Krim i vrati Donbas, a bolje bi bilo da to odmah shvati. Tako bi bilo moguće izbeći dodatne žrtve", zaključio je Riter.

image