Srbija i Balkan

Sastanak Vučića i Borelja: Srbiji "snažno zamereno" neuvođenje sankcija Rusiji

Otvoren razgovor sa Žozepom Boreljom i priprema za nastavak dijaloga između Beogada i Prištine, navedeno je na Instagramu predsednika Vučića
Sastanak Vučića i Borelja: Srbiji "snažno zamereno" neuvođenje sankcija Rusiji© Инстаграм/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Minhenu sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i tom prilikom mu je "snažno zamereno" što Beograd nije uveo sankcije Rusiji.

"Otvoren razgovor sa Žozepom Boreljom i priprema za nastavak dijaloga između Beogada i Prištine. Srbiji je snažno zamereno neuvođenje sankcija Ruskoj Federaciji. Razgovori se uskoro nastavljaju", naveo je predsednik Srbije na Instagramu nakon susreta održanog drugog dana Minhenske konferencije o bezbednosti.

Vučić se i juče u Minhenu nakratko sastao sa Boreljom i tada najavio da će se danas ponovo sastati sa šefom diplomatije EU.

"Kratak susret sa Žozepom Boreljom. Koliko sutra (u subotu) očekuje nas novi sastanak i nastavak borbe za očuvanje mira i stabilnosti celog Zapadnog Balkana", naveo je predsednik.

Borelj: KiM i sankcije ključni za EU put Srbije

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj naveo je danas, nakon susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da su predlog EU o normalizaciji odnosa sa Prištinom, kao i usklađivanje sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politkom (CFSP) ključni za evropski put Srbije.

"Susreo sam se sa predsednikom Srbije na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, uoči dijaloga na visokom nivou na kojem ću biti prisutan 27. februara. Razgovarali smo o potrebi da se napreduje povodom predloga o normalizaciji odnosa sa Kosovom i važnosti usklađivanja Beograda sa CFSP. Obe stvari su ključne na putu Srbije ka EU", napisao je Borelj na Tviteru.

Vučić je ocenio da je Minhenska bezbednosna konferencija postala "Davos u kome se manje priča o ekonomiji, a više o politici i svetu", dodajući da je dominantna tema Ukrajina.

"Sad tu postoji jedan ugao koji objašnjava da mir neće skoro, osim ukoliko jedna strana ne pobedi, a ne izgleda jednostavno da jedna strana može brzo da pobedi i to nam donosi nove političke reperkusije i 2024. godine. Imamo pet ili šest važnih izbora u svetu, američke, pa ruske, ukrajinske, imate izbore na Tajvanu koji su strašno važni, imate evropske i britanske izbore. I svi moraju da brinu o sebi i to vam pokazuje da mira skoro neće biti, a to su za nas teškoće sve veće i veće", ocenio je predsednik.

Kako je rekao, naše je da čuvamo mir i stabilnost i da se borimo za još investicija i da vidimo koliko možemo da izdržimo sve ono što od nas traže.

"Važno je što smo u Minhenu da kažemo šta je naš stav. Zamislite da nisam bio ovde, a bili su Vjosa Osmani i Aljbin Kurti. Bilo je učesnika na 40 strana sitno kucanih. Mislim da smo imali dobre sastanke, dugo sam se spremao, posebno za razgovore sa Olafom Šolcom i Emanuelom Makronom", rekao je Vučić.

Kaže da je bio i pomalo nervozan u iščekivanju tog sastanka, ali smatra da se dobro spremio.

"Nisam nezadovoljan, pomalo sam zadovoljan, a sad kad sam video kako se sastanak završio, još bih neke sitnice ubacio, ali sad to da ostavim za sledeći put", rekao je Vučić i prokomentarisao da je to bio jedan od najvažnijih sastanaka pored sastanka sa Entonijem Blinkenom.

Vučić je naveo da Srbiju i Nemačku sledeće nedelje očekuje otvaranje fabrike. 

Istakao je da su nemačke investicije u našu zemlju ogromne, da rastu i da je Nemačka za Srbiju izuzetan partner.

"Ovo je dobra prilika da razgovarate, jer i ta vrsta poznanstva obavezuje, uvek možete da ih iskoristite za nešto", zaključio je Vučić.

image