Svet

Potpredsednica SAD: Formalno smo utvrdili, Rusija je počinila zločine protiv čovečnosti u Ukrajini

Ruske snage su sprovele široko rasprostranjen i sistemski napad na civilno stanovništvo, poručila potpredsednica SAD
Potpredsednica SAD: Formalno smo utvrdili, Rusija je počinila zločine protiv čovečnosti u Ukrajini© Tanjug/AP Photo/Michael Probst

Vlada Sjedinjenih Američkih Država je formalno utvrdila da je Rusija počinila zločine protiv čovečnosti u Ukrajini, saopštili su potpredsednica SAD Kamala Haris i američki državni sekretar Entoni Blinken.

"Svima koji su počinili ove zločine i njihovim nadređenima koji su saučesnici, poručujem da će biti pozvani na odgovornost", izjavila je Haris na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Istakla je da od početka "ničim izazvanog rata" ruske snage učestvuju u "užasnim zverstvima i ratnim zločinima".

"Ruske snage su sprovele široko rasprostranjen i sistemski napad na civilno stanovništvo", rekla je Haris.

Potpredsednica SAD je navela navodna zlodela koja su izvršila ruske snage, uključujući ubistva, silovanja, mučenja i deportacije.

"Ruske vlasti su nasilno deportovale stotine hiljada ljudi iz Ukrajine u Rusiju, uključujući i decu. Oni su surovo odvojili decu od njihovih porodica", kazala je Haris.

Napomenula je da "vreme nije na Putinovoj strani" i dodala da je Vašington ponosan na to što je partner Ukrajine pred kojom je još dosta izazova.

Blinken: SAD posvećene izvođenju ruskih zvaničnika pred lice pravde

Entoni Blinken došao je do istog zaključka, ali, kako je rekao, na osnovu pažljive analize zakona i dostupnih činjenica.

"Pripadnici ruskih snaga počinili su egzekucije ukrajinskih muškaraca, žena i dece, mučili su civile u zatočeništvu premlaćivanjem, strujnim udarima i lažnim pogubljenjima, vršili su silovanja i zajedno sa drugim ruskim zvaničnicima, deportovali su stotine hiljada ukrajinskih civila u Rusiju, uključujući i decu koja su nasilno odvojena od svojih porodica", naveo je Blinken, saopštio je Stejt department.

Ovi akti nisu slučajni ili spontani, oni su deo široko rasprostranjenog i sistematskog napada Kremlja na ukrajinsko civilno stanovništvo, istakao je on.

"Smatramo da su zločini protiv čovečnosti najteži zločini", naglasio je on i dodao da je Moskva nanela zapanjujuće razmere ljudske patnje ukrajinskom civilnom stanovništvu.

Prema njegovim rečima, SAD su duboko posvećene izvođenju pripadnika ruskih snaga i drugih ruskih zvaničnika pred lice pravde za zločine nad narodom Ukrajine.

Blinken je istakao da ovi zločini ne mogu ostati nekažnjeni.

"SAD će tražiti pravdu za narod Ukrajine koliko god bude potrebno", naveo je on, a saopštio Stejt department.

image