Srbija i Balkan

Podkast "Lokomotiva": Priča o vanzemaljcima služi da bi se prikrile druge važne političke teme

Šta se to krije u pesmi koja će predstavljati Hrvatsku na ovogodišnjoj Evroviziji, kakve poruke "toksične ljubavi" su poslate u čestitkama povodom dana državnosti Srbije od strane Blinkena i Bajdena i kako to da se vanzemaljci u Americi uvek pojave kada im vreme nije - otkrijte u novoj epizodi podkasta "Lokomotiva" u kojoj je gostovao filozof i reper Darko Delić
Podkast "Lokomotiva": Priča o vanzemaljcima služi da bi se prikrile druge važne političke teme

Traktor, crni kožni kaputi koji izgledaju poput onih u nacističkoj Nemačkoj, brkovi poput Hitlerovih, sve je to deo scenografije za pesmu "Mama Šć" benda Let 3 - novoizabranog predstavnika Hrvatske na Evroviziji 2023. godine. Neki će reći da su to sve umetnički pogledi na svet jedne kreativne grupe ljudi, ti isti će verovatno primetiti i da je Evrovizija jedan potpuno apolitički, pre svega porodični projekat gde se jako pazi na rečnik i da se svaki oblik iskazivanja mržnje diskvalifikuje.

Sličnim argumentima su se pravdali i oni na Vimbldonu 2022. godine, kada su zabranjeni teniseri iz Rusije kao i zastave i simboli Rusije, a sve pod plaštom te liberalne mantre da se sloboda brani zabranom drugih što je ništa drugo nego oblik rasizma.

Ovogodišnja pesma za najbolju pesmu Evrovizije održaće se u Velikoj Britaniji - Liverpulu, gradu koji će biti obojen u ukrajinske boje nakon njihove prošlogodišnje krajnje (ne)očekivane pobede. Nije tajna da takmičenje za najbolju pesmu Evrovizije odavno ne predstavlja mesto gde se meri neki kvalitet muzike već da se ide linijom koja je u trendu, a Hrvatska je ove godine kao stvorena za novog pobednika.

Uprkos tome što propozicije takmičenja imaju ogromno pokriće da ovu pesmu diskvalifikuju zbog političkog govora mržnje, šanse za to gotovo da ne postoje, dok mogućnost za pobedu ove pesme prema kladionicama svaki dan postaju sve veće i veće.

Čvrsti i bolni ,,zagrljaj prijatelja”

Sa sezonom čestitki povodom dana državnosti - Sretenja, godinama unazad navikli smo da paralelno sa trenutkom kada Srbija slavi državnost, podizanje Prvog srpskog ustanka i kasnije usvajanje Sretenjskog ustava, dobijamo čestitki koje imaju fusnote sa epitetom pretnji. U čestitki američkih predsednika i državnih sekretara uvek se nađe i poneka obaveza, preporuka ili packa.

Ovaj put, za razliku od prethodnih godina, kada je tema bila međusobno priznanje između Srbije i tzv. Kosova koje se tako usput nalazilo u pismimama čestitike danu državnosti Srbije, na papiru ovaj put našao zahtev, želja, primedba, ultimatum ili kako već ko želi da pročita sa (pre)porukom uvođenja sankcija Rusiji i prelaskom na "pravu stranu istorije". 

Vanzemaljci u pravi čas

Baš kao u Holivudu, kao šlag na tortu svim svetskim dešavanjima pojavili su se i vanzemaljci. Od tajanstvenih balona iz Kine do potencijalne pretnje po ceo svet nije prošlo puno vremena. Objave da se radi o vanzemaljcima videli smo iz Pentagona i to baš u trenutku kada izlaze dokazi šta se to desilo sa Severnim tokom i nezapamćenoj ekološkoj katastrofi u Ohaju. Konstantno se u Americi diže takozvana "UFO" panika vezano za vanzemaljce kad iskrsne neki problem, to izgleda kao neko trolovanje, evo sad u Ohaju je bila masovna ekološka hemijska katastrofa”, rekao je Darko Delić u emisiji i dodao da ovakve drame koje se plasiraju u medijima služe da bi bacile senku dešavanja koja su zaista prvorazredni politički problem poput dizanja Severnog toka u vazduh.

Podkast "Lokomotiva" emituje se svake subote u 19 časova.

image