Svet

Politiko: Na Minhenskoj konferenciji je vrlo napeto

Dok se zapadni lideri međusobno tapšu po ramenu zbog "velikodušnosti" prema Ukrajini, toj zemlji ponestaje municije, opreme, pa čak i ljudi, napisao je Metju Karničnig
Politiko: Na Minhenskoj konferenciji je vrlo napetoGetty © Johannes Simon / Stringer

Ono što se dešava na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji ukazuje na dalje zaoštravanje globalne situacije, rekao je glavni dopisnik "Politika" za Evropu Metju Karničnig. Prema rečima novinara, učesnici konferencije su "nervozni" jer naslućuju kraj postojećeg svetskog poretka.

Posebno je zabrinuta Nemačka, koja je spremna, bar na rečima, na dalju eskalaciju situacije u Ukrajini, smatra Karničnig. O tome svedoče izmenjena retorika kancelara Olafa Šolca i izjave nemačkog ministra odbrane Borisa Pistorijusa koji poziva na naoružavanje kijevskog režima, naveo je on.

"Čini se da nemački zvaničnici nadmašuju jedni druge kako bi dokazali koliko su postali moćni zagovarači ratoborne politike".

Podsetio je da su početkom prošle godine vodeći socijaldemokrati još pozivali SAD da uklone sve svoje nuklearne bojeve glave iz Nemačke. "Drugim rečima, ako su čak i Nemci shvatili opasnost od trenutne geopolitičke situacije u svetu, znači da je došao momenat da se stvarno zabrinemo", naveo je Karničnig.

Dok zapadni lideri čestitaju jedni drugima na velikodušnosti prema Ukrajini, toj zemlji ponestaje municije, opreme, pa čak i ljudi, naveo je novinar i dodao da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, koji je u petak otvorio konferenciju iz Kijeva, pozvao "slobodni svet" da pošalje više pomoći — i to brzo. "Potrebna nam je brzina", rekao je Zelenski.

Potpredsednica SAD Kamala Haris je optužila Rusiju za "zločine protiv čovečnosti". "Da se svi složimo, u ime svih žrtava, i poznatih i nepoznatih, pravda mora biti zadovoljena", rekla je ona.

Nakon što je zapadni svet pozvao na otvaranje tribunala na kojem će se Rusiji suditi za ratne zločine počinjene u Ukrajini, glavni dopisnik "Politika" predložio je ruskim liderima da se sete Nirbernškog suđenja.

"To će sigurno unervoziti Moskvovljane, posebno one koji su dovoljno stari da se sete šta se dogodilo jugoslovenskom moćniku Slobodanu Miloševiću na suđenju u Hagu", naveo je autor članka.

Ni sudbina Azije koja je prognozirana na Minhenskoj konferenciji nije ohrabrujuća, napisao je Karničnig i dodao da je Tajvan i dalje na ivici, dok zemlja pokušava da pogodi sledeći korak Kine.

Autor članka je naglasio da postoji jedna zainteresovana strana konflikta koja ima koristi od razvoja geopolitičke krize.

"Jedini koji se smeškaju na ovogodišnjoj bezbednosnoj konferenciji su odbrambeni proizvođači. Po svemu sudeći, prodaja oružja cveta", jada se novinar.

Minhenska konferencija otvorena je u petak, a drugu godinu zaredom na njoj ne učestvuje Ruska Federacija, uprkos tvrdnjama mnogih političara da je izgradnja bezbednosti i težnja ka miru bez dijaloga sa Moskvom nemoguća. Centralna tema konferencije je kriza u Ukrajini.

image