Svet

Švedska poklekla: "Na mala vrata" zabranjuje paljenje Kurana

Švedska policija više neće izdavati dozvole za proteste na kojima sa pali Kuran iz straha od, kako navode, "opasnosti po švedsku bezbednost"
Švedska poklekla: "Na mala vrata" zabranjuje paljenje Kurana© Tanjug/AP Photo/Muhammad Sajjad

Policija u Stokholmu uvela je zabranu na neodređeno vreme za proteste na kojima bi se palili Kurani, navodno zbog "opasnosti po švedsku bezbednost".

Portparol policije Ola Osterlnig rekla je da oni "uglavnom neće dozvoliti paljenje Kurana na javnim okupljanjima u Stokholmu", prenosi švedski javni servis SVT.

Vlasti u švedskoj prestonici u poslednje vreme odbijaju da daju dozvole sa skupove te vrste, a poslednji koji je odbijen je čovek iračkog porekla koji je izrazio želju da spali kuran ispred iračke ambasade, što je bilo planirano za prošli ponedeljak.

"Sve u svemu, švedska policija smatra da se broj paljenja Kurana u poslednje vreme povećao, kao i da bi u budućnosti to moglo da poveća opasnost od napada na Švedsku i švedske interese", rečeno je u policiji.

Kako navodi Osterlingova, građani čiji su zahtevi do sada odbijeni podneli su žalbe, što u švedskoj policiji, kako ona kaže, "podržavaju".

"Mi želimo da promerimo da li je naše obrazloženje zakonski utemeljeno", rekla je Osterlingova.

"Mi smo svesni da to predstavlja ograničenje slobode govora. Kako bi doneli odluke u vezi sa slobodom govora, koji je zaštićen ustavom, potrebno je da one budu u skladu sa zakonom", rekla je ona.

Pravo na slobodu govora u Evropi nalazi se u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, a njegovo poštovanja nadzire Evropski sud za ljudska prava, ali ono dolazi sa velikim brojem izuzeća koja se, kako to piše u konvenciji, mogu iskoristiti "u interesu bezbednosti, teritorijalnog integriteta ili javne bezbednosti, radi sprečavanja nereda i kriminala, zaštite javnog zdravlja i morala, zaštitu reputacije i ljudskih prava", kao i u drugim slučajevima.

Do zabrane je došlo mesec dana nakon što je dansko-švedski aktivista Rasmus Paludan zapalio Kuran ispred ambasade Turske u Stokholmu, nakon što je prethodnih slične performanse imao i u drugim švedskim gradovima.

Nakon tog incidenta, Turska je blokirala proces pristupanja Švedske i Finske NATO savezu. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je čak otvoreno rekao da neće prihvatiti švedsko članstvo u tom savezu dokle god je paljenje Kurana u toj zemlji legalno.

"Dokle god dozvoljavate da moja sveta knjiga Kuran bude paljena i uništavanam mi vas nećemo pustiti u NATO. Imamo pozitivno mišljenje o Finskoj, ali ne i o Švedskoj", rekao je Erdogan.

image