Svet

ISPRAVKA Španija nije legalizovala seksualne odnose sa životinjama

Prema novom članu 340. krivičnog zakonika Španije, neadekvatno ponašanje prema životinjama podleže sankcijama, novčanom ili zatvorskom kaznom
ISPRAVKA Španija nije legalizovala seksualne odnose sa životinjamawww.globallookpress.com © imagebroker/PICANI / Doreen Baum

Naš portal objavio je 20. februara 2023. godine tekst pod naslovom "Španija na putu da legalizuje zoofiliju?" za koji nam je portal Raskrinkavanje.ba ukazao da je reč o prenošenju lažne vesti. 

Naime, u tom tekstu objavljeno je da je seks sa životinjama, zoofilija, nelegalna u najvećem delu sveta, ali bi nakon izmena Krivičnog zakona, takvo ponašanje uskoro moglo da bude dekriminalizovano u Španiji.

U članu 337. ​​Krivičnog zakonika pisalo je da se zatvorom kažnjava svako ko seksualno iskorišćava životinje. Međutim, dodaje se da, ukoliko reforma Krivičnog zakona bude usvojena, prethodni član bi bio obrisan i zamenjen novim pod nazivom "zločini protiv životinja".

Međutim, reformom Kaznenog zakona nedavno odobrenom u Kongresu, briše se članak 337. i uvodi se novi pod naslovom: "Zločini protiv životinja" koji glasi: "Kazniće se kaznom zatvora od tri do 18 meseci ili novčanom kaznom od šest do 12 meseci, kao i kaznom posebne zabrane prava od jedne do pet godina za posedovanje životinja kojim se, izvan zakonom propisanih radnji, bilo kojim sredstvom ili postupkom, uključujući radnjama polne naravi, uzrokuje povreda životinje zbog koje je potrebna veterinarska asistencija".

Šta su činjenice

Tvrdnje da je Španija dekriminizovala polni odnos sa životinjama i optužbe da reforma Krivičnog zakona "legalizuje zoofiliju" došle su od ekstremno desničarskih španskih medija.

Kako je objašnjeno, član 337, koji je obrisan iz Krivičnog zakona, odnosio se na kazne za one pojedince ili grupe koji poseduju životinje, a koji ih neopravdano zlostavljaju, nanose im teško povrede ili ih izlažu seksualnoj eksploataciji. Kako je potvrdila Ione Belera, Krivični zakon Španije do sada nije uopšte tretirao zoofiliju kao krivično delo, osim ukoliko je bila reč o eksploataciji životinja koja podrazumeva finansijsku dobit.

Novi član 340. definiše "činove seksualne naravi" koje uzrokuju povredu životinje zbog koje joj potrebno lečenje kod veterinara kao krivično delo za koje je predviđena zatvorska kazna od tri do 18 meseci ili od šest do 12 meseci, kao i diskvalifikacija za obavljanje zanimanja koja se odnosi na životinje i posedovanje životinja u trajanju od jedne do pet godina. Na ovaj će način, kako su objasnili iz Ministarstva za socijalnu zaštitu Španije, pored seksualne eksploatacije, sada će biti kriminalizovani svi seksualni odnosi sa životinjama. Naglasili su da će se seksualni odnosni tretirati kao krivično delo ukoliko uzrokuju povrede, a ukoliko ne uzrokuju povrede, biće tretirani kao zlostavljanje.

Dakle, Španija nije "legalizovala" seksualne odnose sa životinjama a tvrdnju da je Španija dekriminalizovala ili legalizovala seksualne odnose sa životinjama, Raskrinkavanje.ba ocenio je kao lažnu vest.

Izvinjavamo se svim čitaocima na prenošenju ove lažne vesti.

image