Rusija

Volodin poručio SAD: Sa Rusijom se ne razgovora jezikom ultimatuma

Amerika je prestankom ispunjavanja obaveza i odbacivanjem predloga Rusije o globalnoj bezbednosti razrušila arhitekturu međunarodne stabilnosti i svet gurnula u stanje sukoba i izazova, rekao je predsednik Ruske dume
Volodin poručio SAD: Sa Rusijom se ne razgovora jezikom ultimatumawww.globallookpress.com © Russian State Duma/via Globallookpress.com

Predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin rekao je da su SAD uništile arhitekturu međunarodne stabilnosti time što su prestale da poštuju obaveze i odbacile predloge Rusije o pitanjima globalne bezbednosti. 

"Razgovor sa Rusijom jezikom ultimatuma, o pitanjima bezbednosti naše zemlje i građana, je neprihvatljiv. Državna duma će danas razmatrati inicijativu ruskog predsednika 'O suspenziji Ugovora između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država o merama za smanjenje i ograničenje strateškog ofanzivnog naoružanja'. Sadašnja situacija je rezultat spoljne politike Vašingtona", napisao je Volodin na Telegramu.

Prema njegovim rečima, SAD su prestankom ispunjavanja svojih obaveza i odbacivanjem predloga Rusije o pitanjima globalne bezbednosti "razrušile arhitekturu međunarodne stabilnosti i svet gurnule u stanje sukoba i izazova".

"Članovi Kongresa SAD moraju da budu svesni situacije koja je nastala krivicom američkog predsednika Džozefa Bajdena, kao i njenih mogućih posledica", zaključio je on.

Ruski predsednik Vladimir Putin juče je u obraćanju Federalnoj skupštini saopštio da Rusija obustavlja učešće u Sporazumu o strateškom ofanzivnom naoružanju (Novi START), navodeći da je "nedopustivo što SAD prekrajaju svetski poredak uspostavljen nakon Drugog svetskog rata". 

image