Magazin

Kako ponovo uspostaviti emotivnu bliskost u braku

Emotivna intimnost je jedan od najbitnijih faktora koji doprinose uspehu veze i zdravog braka. Kada nedostaje bliskosti trpe partnerski odnosi, a može doći i do prekida veze. Postoji li način da se prisnost ponovo uspostavi?
Kako ponovo uspostaviti emotivnu bliskost u braku© pexels/Anastasiya Lobanovskaya

Emotivna intimnost je definisana kao bliskost u kojoj se oba partnera osećaju sigurno i voljeno i u kojoj su poverenje i komunikacija na odličnom novou. Kada ste emotivno intimni sa svojim partnerom/supružnikom, osećate povezanost, znate njihove snove i nadanja, znate koji su im strahovi.  

Kako emotivna intimnost izgleda

  • Dugi, važni razgovori o vašim snovima, strahovima, ciljevima i ostalim osećanjima
  • Vreme koje provodite zajedno u kome radite stvari u kojima oboje uživate
  • Međusobno interesovanje za doživljena iskustva i osećanja
  • Želja da se isprobaju nove stvari koje partner predlaže, čak iako to nije nešto što biste inače uradili, poput gledanja novog filma, isprobavanja novih restorana, ili odlazak na koncert
  • Osećaj empatije za partnera, potvrđivanje i vrednovanje njihovih osećanja i davanje emotivne potpore

Jaka emotivna povezanost u odnosu je važna i vredna truda, a zalaganje i rad na njoj, omogućiće dug, jak i srećan brak. Ponovno uspostavljanje izgubljene intimnosti je teže nego čuvati je sve vreme, ali ukoliko postoji želja, postoje i načini kako da se bliskost ponovo ostvari.

1. Odvojite vreme za zajedničke aktivnosti koje su oboma važne

Stabilan brak (ili veza) pomaže da se oboje osećate dobro kao partneri, ali i kao individue. Zbog toga je važno da imate zajedničko vreme. Naravno, izlazak udvoje je uvek dobra stvar, ali ukoliko u restoranu oboje sedite na suprotnim stranama stola i proveravate svoje mobilne telefone ili celo veče pričate o detetovom uspehu u školi, to nije rad na bliskosti.

Kako bi se povezali na dubljem nivou, potrebno je da se fokusirate jedno na drugo i na vaš odnos. Možete raditi ono što oboje volite, a planirali ste već neko vreme, ali u nedostatku vremena niste uspeli, na primer da odete zajedno na časove kuvanja, plesa...Nekada to ne mora biti izlazak, možete ostati kod kuće, ali je bitan fokus na partnera i razgovor isključivo o vašoj vezi i o svakom pojedinačno. Jednostavan boravak u zajedničkom prostoru i upućenost jedno na drugo, za neke parove je bolje od izlaska.

2. Budite radoznali, radite stvari koje vas zabavljaju

Još jedan način da poboljšate emocionalnu bliskost je da navedete sve što volite da radite zajedno. Zatim, kada je lista napravljena, odvojite vreme da te stvari i uradite. Provođenje vremena zajedno na ovaj način može pomoći u stvaranju iskustava i uspomena koje mogu drastično ojačati emocionalnu prisnost. Ako ne možete da smislite šta da radite zajedno, setite se vremena sa početka veze, i kako ste tada provodili zajedničko vreme. Bez obzira na aktivnosti koje ste odabrali, morate se pobrinuti da svakodnevno imate nešto zabavno.

3. Budite dostupni na nov ili drugačiji način

Donesite odluku da budete dostupni za svog partnera na način na koji inače niste. Ne zato što bi trebalo ili zato što imate osećaj da im to dugujete, već zato što možete. Iznenadite ih tako što ćete pristati da uradite posao zbog kojeg obično protestvujete ili koji izbegavate; ponudite im da ih pratite u nečemu što obično ne želite; ili ih iznenadite nečim do čega im je stalo... Iznenadna velikodušnost je ogroman podsticaj intimnosti, ali budite velikodušni na neočekivane načine. Preuzmite zadatak koji bi oni obično radili i obavezno im recite kako bi to ubuduće mogli da precrtaju sa svoje liste obaveza. 

4. Napravite listu "dobrih strana" svog partnera

Lako je usredsrediti se na nečije mane. Umesto toga pokušajte da napravite liste  stvari koje cenite i/ili u kojima uživate u vezi sa svojim partnerom. Čak i ako to uradite sami, to će vam pomoći da se ponovo fokusirate na tačke veze koje su vas na početku privukle, bez obzira na sve mane, sa kojima se neizbežno suočavamo tokom partnerskih odnosa.

5. Investirajte u sebe

Mnogi mudri mislioci su na više različitih načina primetili da dve jake osobe zajedno čine čvršću vezu. Ulaganje u sebe, svoje zdravlje i lični razvoj, važan je deo vašeg zdravog odnosa. Kako da popravite emocionalnu prisnost sa drugom osobom, ako vam nedostaje samopouzdanja? Gorka pilula istine je da ne možete uživati u emocionalnoj bliskosti u braku (vezi) jer nedostatak samopoštovanja utiče na vaš odnos sa supružnikom. Kada se osećate loše zbog sebe, vaša nesigurnost podstiče svađe i sukobe i ne možete pozitivno da odgovorite svom partneru. Kada se osećate najbolje, možete učestvovati potpunije, svesnije i smislenije u partnerskom odnosu. 

Provedite malo kvalitetnog vremena sami sa sobom, kao i sa ljudima koji su vam bliski, prijatelji, porodica. Šta god je potrebno da poveća vaše samopouzdanje, samopoštovanje i ličnu sreću, što će postati ključni instrument u vašem braku i izgradnji emocionalne intimnosti. Neki kažu danajsrećnijiparovi vode svoje individualne živote, imaju individualna interesovanja i da su generalno zadovoljniji sobom i srećniji.

6. Budite hrabri, ali pokažite i svoju ranjivost

Izbegavanje problema i priče o njemu, uništava intimu. Ukoliko vi i vaš partner međusobno ili pojedinačno izbegavate teme kojima bi se trebalo pozabaviti, polako urušavate svoju vezu. Ponekad važne teme moraju da se iznesu u odgovarajuće vreme i na odgovarajućem mestu i u tom slučaju je dobro sačekati povoljnije okolnosti. Ponekad je potrebno je pokazati i ranjivost da se započne težak razgovor i saopšti partneru problem. Pokazivanje ranjivosti, ne pokazuje da ste slabi, već naprotiv, da verujete svom partneru da će vam pomoći i da ćete naći zajedničko rešenje.

7. Pokažite zahvalnost i uvažavanje

Neka vaš supružnik oseti da je on/ona važan u vašem životu. Ponekad se par može udaljiti kada jedan od partnera ne oseti da je uvažen ili ne oseća zahvalnost. Uspostavljanje emocionalne intimnosti može potrajati, ali vreme i trud koje oboje uložite jedno u drugo će se definitivno isplatiti! Potvrditi partneru da vidimo šta sve radi za nas, našu decu i celu porodicu, znači da uvažavamo sav njegov/njen napor u očuvanju zajednice.

image