Sport

MOK želi Ruse na Olimpijskim igrama - mogu kroz Aziju, jer su u Evropi zabranjeni

Kako ističu iz krovne organizacije olimpijskog sporta, oni se zalažu za pronalazak rešenja i širenje mira u sportu, pošto na domen politike ne mogu da utiču
MOK želi Ruse na Olimpijskim igrama - mogu kroz Aziju, jer su u Evropi zabranjeniGetty © Cameron Spencer / Staff

Međunarodni olimpijski komitet saopštio je u sredu da je misija komiteta promocija mira putem sporta.

MOK je izneo plan prema kojem bi se ruskim i beloruskim sportistima omogućilo ispunjavanje norme za učešće u Parizu kroz azijske kvalifikacije, jer im je zabranjeno učešće u evropskim takmičenjima.

"Olimpijske igre ne mogu da spreče ratove i sukobe i ne mogu da upućuje na sve političke i društvene izazove našeg sveta. Rat u Ukrajini je u domenu politike, a Olimpijske igre mogu biti svetski primer gde bi svi poštovali ista pravila i jedni druge. One mogu da otvore vrata dijalogu i građenju mira na način na koji podele ne mogu. Naša misija je uvek bila da promovišemo mir putem sporta", saopštio je MOK.

Kasko je navedeno, MOK ostaje posvećen toj misiji i ujedinjavanju celog sveta u mirnom takmičenju.

"Za izgradnju mira potreban je dijalog, takmičenje u kojem se poštuje Olimpijska povelja može da posluži kao katalizator za razgovor, što je uvek prvi korak ka ostvarenju mira“, saopštio je MOK.

SAD, Velika Britanija i Francuska su se 20. februara založile za zabranu učešća ruskim i beloruskim sportista u međunarodnim takmičenjima, dok je Ukrajina zapretila bojkotom Igara u Parizu ako se omogući učešće ruskim sportistima.

image