Srbija i Balkan

Vučić: U Briselu ostajemo pri crvenim linijama o Kosovu i Metohiji

Govoreći o sukobu u Ukrajini, predsednik Srbije je rekao da ne želi da pokazuje neprijateljsko delovanje prema Rusiji i da samo želi mir
Vučić: U Briselu ostajemo pri crvenim linijama o Kosovu i Metohiji© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će se u ponedeljak na sastanku u Briselu držati crvenih linija po pitanju Kosova i Metohije o kojima je govorio u Skupštini Srbije, "ma šta da bude i ma kako da bude".

"Sve što sam rekao u Skupštini, a razumem vašu brigu i mnogo teških noći je pred nama, jeste da će se Srbija držati onog što sam govorio u Narodnoj skupštini", poručio je predsednik na pitanje novinara.

Vučić je izjavio da situacija u kojoj se Beograd nalazi nije jednostavna i da će u Briselu, 27. februara, biti izložen velikom pritisku.

"Sve je ovo predstava u kojoj na kraju pritisak ide na nas. Ali nije prvi put, ni u istoriji ni u poslednjih 10, 11 godina“, rekao je Vučić novinarima na Sajmu turizma.

Na pitanje da prokomentariše izjavu izaslanika EU za dijalog sa Prištinom Miroslava Lajčaka da je dostavljen spisak i Beogradu i Prištini o neispunjenim zahtevima iz 2013. godine, Vučić je odgovorio da je zapravo uvek suština u Zajednici srpskih opština.

"Nije to meni rekao, ali valjda ću i ja da dobijem nešto pre ponedeljka. Hoće da kažu da nije još završeno oko energetike, a tu je i problem sa licencama za distributivna prava. Ali, svi oni znaju da je suština Zajednica srpskih opština. Ili ćete da pristupite rešavanju pitanja ZSO, ili hvala vam. I to je to", rekao je Vučić.

Dodao je da se u vezi gradnje baza na severu KiM, obratio ljudima iz Kfora, izaslaniku EU Miroslavu Lajčaku, visokom predstavniku EU Žozepu Borelju i svim međunarodnim predstavnicima sa kojima je razgovarao.

"Znam da smo od Srpske liste do Kancelarije za KiM u pisanoj formi slali na sve adrese. I sam sam potpisao nekoliko pisama državama nepriznavačima", dodao je on.

Prethodno je pres služba Evropske unije potvrdila da će se Vučić i premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti sastati u ponedeljak u 15 časova.

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine biće u organizaciji Evropske unije i visokog predstavnika Žozepa Borelja u Briselu.

Borelj će, uz podršku specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka, održati odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem.

"Sastanak će se fokusirati na evropski predlog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije", navodi se u saopštenju.

Vučić: Želimo mir, a ne neprijateljsko delovanje prema Rusiji

Upitan da li je u proteklih godinu dana razgovarao sa ukrajinskim rukovodstvom, Vučić je naveo da je imao prilike da se vidi sa predstavnicima Ukrajine.

"Sedeo sam pored ukrajinskog premijera Denisa Šmihala. Ukrajina je nama prijateljska zemlja. Nemamo ništa protiv Ukrajine, naprotiv. Solidarišemo se sa ukrajinskim narodom. Sedeo sam i sa šefom ukrajinske diplomatije Dmitrijem Kulebom u Njujorku. Razgovarao sam sa ambasadorom Ukrajine, posetio ukrajinske izbeglice u Vranju, uručili višestruku pomoć u lekovima i ambulantnim vozilima. Ne vidim šta bi bio problem u ponašanju Srbije. Osim što Srbija ne želi da pokaže neprijateljsko delovanje prema Rusiji. Mi želimo mir, to je želja i politika Srbije", poručio je Vučić.

image