Ekonomija

Dizel se sliva u Evropu, a bareli sa istoka popunjavaju prazninu nastalu zbog sankcija

Evropa i dalje uvozi ogromne količine dizela, a tokovi sa Bliskog istoka i Azije mogli bi da dostignu rekord u poslednjih 7 godina
Dizel se sliva u Evropu, a bareli sa istoka popunjavaju prazninu nastalu zbog sankcijawww.globallookpress.com © Malte Ossowski/SVEN SIMON

Evropa je u februaru uvezla ogromne količine dizela uprkos sankcijama Rusiji koja je do skora bila njen najveći spoljni dobavljač.

Uvoz dizela, pokazuju podaci kompanije "Vorteksa", nadmašiće nivo iz januara, zahvaljujući pošiljkama sa Bliskog istoka i Azije. Evropski uvoz goriva bi trebalo da bude oko 1,55 miliona barela dnevno ovog meseca, što je neznatno iznad količine iz januara.

U stvari, ako svi trenutno posmatrani tereti za februar stignu pre kraja meseca, tokovi iz ta dva regiona će verovatno biti najveći od 2016. godine.

"Odsustvo ruskih barela je verovatno otvorilo priliku za dobavljače istočno od Sunca", rekla je "Blumbergu", analitičarka "Vorteksa" Pamela Munger. Oko 60 odsto uvoza dizela sa Bliskog istoka i Azije za period od 1. do 18. februara stiglo je u region Amsterdam-Roterdam-Antverpen (ARA), rekla je ona.

Ruski priliv goriva za ovaj mesec biće najniži u poslednjih sedam godina, navodi "Blumberg".

One pošiljke koje su stigle u Evropu nekoliko dana pre nego što su nove sankcije stupile na snagu 5. februara iznosiće oko 282.000 barela dnevno, daleko ispod proseka od 683.000 barela dnevno u 2021. godini.

Dizelske marže u Evropi — profit od prerade goriva iz sirove nafte — stalno su opadale ovog meseca usled otporne ponude goriva na kontinentu i manje potražnje zbog blage zime.

Evropa je pojačala uvoz dizela od kraja prošle godine, uoči uvođenja sankcija. Prema podacima "Insajt globala", zalihe gasa u skladištu ARA su na najvišem nivou u poslednje dve godine.

image