Rusija

Peskov poručio: Povratak Krima Ukrajini je nemoguć

Krim je sastavni deo Ruske Federacije, ponovio je portparol Kremlja
Peskov poručio: Povratak Krima Ukrajini je nemogućwww.globallookpress.com © Kremlin Pool/Global Look Press

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je povratak Krima Ukrajini nemoguć jer je on sastavni deo Ruske Federacije, prenose "RIA Novosti".

"Krim je sastavni deo Ruske Federacije. Ne postoje nikakve okolnosti pod kojima je moguć njegov 'povratak' Ukrajini. Jednostavno, to je nemoguće", rekao je Peskov.

Krim je postao ruski region u martu 2014. godine nakon referenduma, koji se održao posle državnog udara u Ukrajini. Na tom referendumu 96,7 odsto birača na Krimu i 95,6 odsto u Sevastopolju izjasnilo se za priključenje Rusiji.

Rusko rukovodstvo je više puta ponovilo da su stanovnici Krima glasali za demokratsko ujedinjenje sa Rusijom, uz puno poštovanje međunarodnog prava i Povelje UN. Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, pitanje Krima je "konačno zatvoreno".

Kineski mirovni plan zaslužuje veliku pažnju

Peskov je naglasio da se Kremlj sa velikom pažnjom odnosi prema kineskom mirovnom planu za Ukrajinu, dok njegovi detalji treba da budu predmet pažljive analize.

"Svi pokušaji da se razviju planovi koji će doprineti prelasku sukoba u miran tok, zaslužuju pažnju. Sa velikom pažnjom se odnosimo prema planu naših kineskih prijatelja. Što se tiče detalja, oni tek treba da budu predmet pažljive analize, uzimajući u obzir interese najrazličitijih strana. Ovo je veoma dug i intenzivan proces", dodao je Peskov.

On se osvrnuo i na situaciju oko Pridnjestrovlja, izrazivši zabrinutost zbog najnovijih dešavanja u tom području.

"Pratimo situaciju u Pridnjestrovlju sa pojačanom pažnjom jer ima razloga za našu zabrinutost. Situacija je turbulentna, a izazvana je spolja", rekao je Peskov.

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da kijevski režim sprema oružanu provokaciju u Pridnjestrovlju, koju će izvesti jedinice ukrajinskih trupa, uključujući pripadnike nacionalističke grupe "Azov".

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će oružane snage Ruske Federacije adekvatno odgovoriti na bilo kakavu provokaciju kijevskog režima protiv Pridnjestrovlja.

image