Srbija i Balkan

Eskobar odbio da potvrdi da je postignut dogovor: Predstoji još puno posla

Više od pet sati trajali su pregovori Beograda i Prištine koji su održani u Briselu
Eskobar odbio da potvrdi da je postignut dogovor: Predstoji još puno posla© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Dok javnost očekuje podrobnije objašnjenje onoga što se u ponedeljak dogodilo u novoj rundi pregovora Beograda i Prištine, američki izaslanik Gabrijel Eskobar dao je nagoveštaj u izjavi albanskim medijima.

On je odbio da kaže da li je postignut dogovor Beograda i Prištine.

"Ima još dosta posla. Sutra ću detaljnije objasniti. Ali, za sada, sve što mogu da kažem je da imamo još mnogo posla", kazao je Eskobar albanskim novinarima nakon sastanaka u Briselu.

Podsetimo, Eskobar se sastao danas pre zvaničnih pregovora u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Tek nakon tih sastanaka koje je Eskobar imao sa obe delegacije odvojeno, počeli su sastanci sa evropskim posrednicima.

Pregovori su trajali više od pet sati, a najpre su održani odvojeni sastanci, da bi se oko 18 časova za istim stolom našli Vučić i Kurti. Kako su prištinski mediji objavili na snimcima pre sastanka, Vučić i Kurti su odbijali kontakt očima.

Visoki predstavnik EU za spoljnu diplomatiju Žozep Borelj izjavio je nakon sastanaka da su se Vučić i Kurti saglasili da dalji razgovori o tekstu predloga EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine nisu potrebni i da će tekst predloga uskoro biti objavljen na sajtu EU.

On nije kazao da li je došlo do potpisivanja nekakvog dokumenta, već je najavio da će pregovori biti nastavljeni, kao i da je potreban dalji rad, pre svega na implementaciji postignutih sporazuma.

Borelj je kazao i da će sporazum biti zvanično objavljen na sajtu Evropske unije, pa se sada očekuje da budu poznati detalji evropskog plana o kojem je toliko bilo reči, a da javnost nije bila upoznata sa sadržajem istog.

image