Rusija

Rusija i Indija prave robota koji će proučavati Mars

Najveće poteškoće projekta su specifična klima i atmosfera Marsa, robotska platforma mora da bude spremna da se nosi sa razređenom atmosferom Crvene planete i peščanim olujama, rekla je ruska naučnica
Rusija i Indija prave robota koji će proučavati Marswww.globallookpress.com © Nasa/Jpl-Caltech/Asu/Msss/Cover

Tim naučnika sa Moskovskog vazduhoplovnog instituta (MAI) sa stručnjacima iz Indije razvija robotsku vazdušnu platformu za proučavanje atmosfere i površine Marsa, izjavila je ruska naučnica sa moskovskog instituta zadužena za projekte opšteg i aerodinamičkog projektovanja bespilotnih letelica Jelena Karpovič.

Prema njenim rečima, tehnologija bi trebalo da bude testirana do kraja 2024. godine, prenosi TASS.

"Robotsku letelicu za Mars konstruiše međunarodni tim stručnjaka za računarsku dinamiku fluida sa Indijskog instituta za tehnologiju u Haragpuru", rekla je Karpovič i dodala da su radovi na letelici počeli u aprilu 2022. godine, nakon što je Ruski naučni fond odobrio zahtev za finansiranje.

Najveće poteškoće projekta su specifična klima i atmosfera Marsa, robotska platforma mora da bude spremna da se nosi sa razređenom atmosferom Crvene planete i peščanim olujama, istakla je Karpovič.

"Svojstva marsove atmosfere komplikuju projektovanje efektivnih krila i ograničavaju izbor motora. Peščane oluje primoravaju na pažljivo proučavanje zaštite sistema i opreme, kao i načina uzletanja za uređaj sa malim opterećenjem krila" objasnila je.

Pored toga, letelica mora ili da bude veoma kompaktna, ili njen dizajn mora da bude na raspklapanje, ili pak mekan, na naduvavanje ili od materijala koji će naknadno da očvrsne, pojasnila je ruska naučnica.

Ruski istraživački tim se aktivno konsultuje sa mnogim preduzećima i naučnim institucijama domaće raketne industrije, projekat se razvija u saradnji sa Institutom za svemirska istraživanja Ruske akademije nauka.

"Nastavljamo da razgovaramo sa specijalistima Instituta za svemirska istraživanja o istraživačkim zadacima za bespilotne letelice i o načinu uzletanja", navela je Karpovičeva i precizirala da naučna misija oslanja na studije iz oblasti klimatologije, mineralogije i termofizike, kao i na proučavanja Marsovog magnetnog polja.

image