Srbija i Balkan

Poruke iz EU dan posle razgovora u Briselu

Oglasili su se poslanica Evropskog parlamenta i izvestilac EU za tzv. Kosovo, Viola fon Kramon i portparol za spoljnu politiku Evropske unije Peter Stano
Poruke iz EU dan posle razgovora u Briseluwww.globallookpress.com © Philipp von Ditfurth/dpa

Dan posle nastavka pregovora Beograda i Prištine u Briselu, zvaničnici Evropske unije pozdravili su i podržali spremnost da se pređe u sledeću, implementacionu fazu sporazuma.

Poslanica Evropskog parlamenta i izvestilac EU za tzv. Kosovo, Viola fon Kramon, na Tviteru se osvrnula na "Sporazum o putu normalizacije između Kosova i Srbije".

"Toplo pozdravljam prihvatanje predloga EU - Sporazuma o putu normalizacije između Kosova i Srbije. Za postizanje sporazuma potrebna je hrabrost, politička volja i vođstvo", napisala je ona.

Portparol za spoljnu politiku Evropske unije Peter Stano izjavio je da cilj evropskog dogovora o kojem su juče razgovarali predsednik Aleksandar Vučić i premijer prištinskih privremenih institucija Aljbin Kurti nije priznavanje, nego normalizacija odnosa između "Kosova" i Srbije.

Na pitanje slovenačkog novinara da li ovaj dogovor vodi međusobnom priznavanju Srbije i Kosova, Stano kaže da je odgovor "ne".

"Ono što je dogovoreno na sastanku je da nema potrebe za daljim razgovorima o sadržaju, o tekstu predloga i da ćemo sa stranama raditi na implementaciji. Naravno, mi kao Evropska unija ćemo im pomoći. EU olakšava dijalog. Nastavićemo da pružamo podršku. Oni su taj predlog odobrili. Cilj dogovora nije priznavanje nego normalizacija odnosa, a sadržina normalizacije treba da bude definisana između dve strane i to oni treba da urade. Mi im ne diktiramo šta da urade, mi pomažemo u duhu evropske zrelosti i kompromisa, ali cilj i mandat Unije je da im pomogne da stignu do finalnog sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg dogovora o normalizaciji odnosa", naglasio je Stano.

Veber: Ako se ne postigne dogovor o ZSO, francusko-nemački plan propada

Politički analitičar iz Berlina Bodo Veber kaže da jučerašnji dogovor u Briselu pokazuje da se ništa ne može postići bez konačnog dogovora, i da postoje jasne nesuglasice između Kosova i Srbije oko ZSO, prenosi Gazeta ekspres.

"Ako uporedite sinoćne izjave pregovarača u Briselu zbunjuje šta je juče dogovoreno ili nije dogovoreno. Mislim da je jedini način da se shvati slogan "Ništa se ne postiže dok se ne postigne dogovor o svemu", rekao je Veber.

Veber kaže da postoje jasne nesuglasice između Kosova i Srbije oko ZSO a ne samo oko rokova njenog osnivanja i nije optimista da će u martu doći do dogovora.

"Jasno je da nesporazum između Prištine i Beograda oko ZSO nije rešen, ne samo datuma formiranja. To znači da je jučerašnji dogovor samo prebačen na pregovore o implementacionom aneksu, da bi se mogao najaviti nekakav napredak. Nema informacija po kojima bi se moglo predvideti da bi Vučić i Kurti mogli da se dogovore oko ZSO na narednom sastanku planiranom za mart u Severnoj Makedoniji", dodao je Veber.

Upitan da li misli da postoji rizik da francusko-nemačka inicijativa potpuno propadne i da li je ono što se juče dogodilo bila Kurtijeva taktika, Veber kaže da ne zna koju taktiku Kurti koristi, ali jasno kaže da ako nema dogovora oko ZSO, onda nema ni konačnog dogovora.

"Iskreno, ne znam kakva je pregovaračka taktika premijera Aljbina Kurtija. Ali ako ne bude dogovora o ZSO, neće biti ni sporazuma o implementacionom aneksu, pa neće biti dogovora, bez obzira na ono što je sinoć proglašeno", naglasio je Veber.

Takođe je kritikovao međunarodnu zajednicu, rekavši da nikada nisu jasno rekli da su protiv izvršnih ovlašćenja ZSO, dok ni Vučić nije naznačio da li je spreman da odustane od zahteva za ZSO sa izvršnim ovlašćenjima.

"I ne radi se samo o odustajanju od pozicije Aljbina Kurtija o ZSO. SAD i EU, nakon decenije izbegavanja stava po pitanju ovlašćenja Zajednice, nisu se pozicionirale protiv toga a samim tim i protiv stava Beograda. Od predsednika Vučića do sada nismo čuli nikakvu reakciju na ovakav razvoj događaja, tako da ostaje potpuno nejasno da li je Vučić spreman da se povuče sa ove suštinske pozicije Beograda", zaključio je Veber.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je u Briselu dogovoreno da se nastave razgovori i naglasio da bez obzira da li je reč o primeni Briselskog sporazuma ili novog francusko-nemačkog, uvek mora da stoji implementacija Zajednice srpskih opština.

image