Rusija

Volodin: Duma bi mogla da proširi zakon o kažnjavanju onih koji blate ugled ruskih snaga

Volodin je naveo da su neprihvatljive bilo kakve akcije koje imaju za cilj ocrnjivanje ruskih oružanih snaga ili onih koji im pomažu, uključujući i dobrovoljačke formacije
Volodin: Duma bi mogla da proširi zakon o kažnjavanju onih koji blate ugled ruskih snagawww.globallookpress.com © Icana News Agency/Keystone Press Agency

Ruski zakonodavci mogli bi da prošire zakon tako da iznošenje neistina o osoblju i pojedincima koji učestvuju u Specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini postane kažnjivo, najavio je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin.

Sadašnje zakonodavstvo pokriva samo diskreditaciju ruskih vojnih i vladinih agencija.

Volodin je na svom Telegram kanalu ukazao da će Duma razmotriti tu inicijativu, za koju je istakao da "bi štitila sve koji rizikuju svoj život kako bi obezbedili sigurnost države i građana."

On je naveo da su neprihvatljive bilo kakve akcije koje imaju za cilj ocrnjivanje ruskih oružanih snaga ili onih koji im pomažu, uključujući i dobrovoljačke formacije.

Počinioci bi se mogli suočiti sa "strogom kaznom", uključujući zatvorsku kaznu do 15 godina, društveno korisni rad u trajanju do pet godina i novčane kazne do pet miliona rubalja (66.500 dolara), dodao je Volodin.

Inicijativa je pokrenuta nakon što je šef privatne vojne grupe Vagner krajem januara u otvorenom pismu Volodinu tražio da se usvoje amandmani koji bi osudili sve pokušaje diskreditovanja dobrovoljaca koji učestvuju u SVO, uključujući i bivše osuđenike. Volodin je tada obećao da će Državna duma razmotriti to pitanje.

Da bi stupili na snagu, amandmani moraju da se tri puta razmotre u Državnoj dumi, da ih odobri Savet Federacije, i da ih potpiše predsednik.

Nakon pokretanja SVO u februaru 2022. godine, ruski zvaničnici su značajno pojačale napore u borbi protiv lažnih informacija oružanih snaga Rusije. Početkom marta Rusija je usvojila zakonske izmene koje dozvoljavaju vlastima da izriču velike kazne onima koji krše zakon.

Ukoliko bi takav čin podrazumevao "teške posledice", prestupnici bi se mogli suočiti i sa zatvorskom kaznom do 15 godina.

image