Rusija

Većina zemalja i dalje želi rusku naftu

Potražnja za naftom i naftnim derivatima nije promenjena, saopštio zamenik ruskog ministra energetike
Većina zemalja i dalje želi rusku naftuwww.globallookpress.com © Lars Klemmer/dpa

Većina zemalja je i dalje otvorena za uvoz ruskih naftnih derivata, uprkos embargu koje su zapadne države uvele 5. februara, saopštio je zamenik ruskog ministra energetike Pavel Sorokin.

"Većina tržišta ostaje otvorena. Naša industrija je prilično efikasna", poručio je Sorokin, odgovarajući na pitanje na koji način će embargo uticati na ekonomiju Rusije. 

Prema njegovim rečima, potražnja za naftom i naftnim derivatima nije promenjena, kreće se od 99,5 do 101 milion barela dnevno.

"Tokovi ruskih naftnih proizvoda su se preraspodelili", dodao je Sorokin. 

On je naveo da većina zemalja u svetu ne podržava pristup zapadnih država da se uvedu "veštačka ograničenja" jer to, kako je istakao, ugrožava globalnu ravnotežu ponude i potražnje u nizu industrija. 

Podsetimo, embargo na pomorske isporuke nafte iz Rusije u Evropsku uniju stupio je na snagu 5. decembra 2022. godine, a EU, G7 i Australija su se dogovorile o ograničenju cene ruske nafte koja se isporučuje pomorskim putem na 60 dolara pop barelu. 

Od 5. februara 2023. godine, na snagu su stupila slična ograničenja isporuke naftnih derivata iz Rusije. Granica je postavljena na 100 i 45 dolara po barelu, u zavisnosti od kategorije naftnih proizvoda.

image