Svet

Kina: Amerika je najveća nuklearna pretnja u svetu

Nazivanje Kine "nuklearnom pretnjom" je zgodan izgovor za SAD da prošire sopstveni nuklearni arsenal, kaže Mao Ning
Kina: Amerika je najveća nuklearna pretnja u svetu© Tanjug/AP Photo/Liu Zheng, File

Sjedinjene Američke Države predstavljaju najveću nuklearnu pretnju u svetu, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning i upozorila da Amerika nastoji da održi "vojnu hegemoniju nad drugim državama".

"Nazivanje Kine 'nuklearnom pretnjom' je zgodan izgovor za SAD da prošire sopstveni nuklearni arsenal i zadrže vojnu hegemoniju. SAD su glavni izvor nuklearne pretnje u svetu", rekla je ona i naglasila da Kina održava "razboritu i odgovornu" nuklearnu politiku, što je u oštroj suprotnosti sa potezima Vašingtona.

Nakon sastanka ministara spoljnih poslova u Nju Delhiju, Kvadrilateralni bezbednosni dijalog (Grupa KVAD - SAD, Japan, Australija i Indija) izdao je saopštenje u kojem se navodi da je "upotreba ili pretnja upotrebom nuklearnog oružja nedopustiva". Iako se u saopštenju ne pominje Peking, grupa KVAD, ponekad nazivana i "azijski NATO", često je ukazivala na navodne pretnje koje Kina predstavlja u indo-pacifičkom regionu.

Ning je napomenula da je Kina više puta iznela svoj stav o KVAD-u.

"Verujemo da saradnja između država treba da bude u skladu sa trendom mira i razvoja, a ne sa stvaranjem isključujućih regionalnih saveza. SAD su takođe izgradile male blokove koji podsećaju na Hladni rat jačanjem proširenog odvraćanja i sprovođenjem saradnje u nuklearnim podmornicama", rekla je ona komentarišući predstojeći transfer nuklearne tehnologije iz SAD u Australiju u okviru posebnog AUKUS sporazuma.

image