Rusija

Pritisak na Ukrajince u Bahmutu: Drže civile kao štit, ruska vojska ostvaruje ciljeve

Neljudskom taktikom prema običnim građanima Ukrajinci pokušavaju da zaustave napredovanje ruske vojske u ovom gradu
Pritisak na Ukrajince u Bahmutu: Drže civile kao štit, ruska vojska ostvaruje ciljeveGetty © Spencer Platt / Staff

Ukrajinski vojnici su bahati, ulaze u objekte gde ima civila, i tako drže pozicije, a obične građane koriste kao živi štit, rekao je vojnik privatne vojne kompanije "Vagner" sa snimka koji je podelila Narodna milicija DNR na Telegramu.

Prema njegovim rečima, zbog takve taktike, borci "Vagnera" ne mogu sa sigurnošću da lociraju ukrajinsku vojsku, jer se kriju iza civila. 

"Naši momci su profesionalci. Zauzimaju objekat, tiho ulaze, niko ih ne čuje i ne vide, a potom proveravaju da li su civili u njima. Ukoliko nema civila kreću u akciju likvidacije ukrajinske vojske", objašnjava vojnik grupe "Vagner". 

Završeno je čišćenje železničke stanice Stupki na severu Bahmuta (Artjomovsk), javila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike (DNR).

"Napad i čišćenje železničke stanice Stupki na severnoj periferiji Bahmuta je završeno, ovo područje grada je sada potpuno pod kontrolom boraca privatne vojne kompanije "Vagner", navodi se na Telegramu Narodne milicije DNR.

Prema rečima vojnika grupe "Vagner", ukrajinski vojnici, kada dođu do direktnih borbi brzo odstupaju i predaju se. Nedostaje im vojnika, profesionalizma, a i slabo su pripremljeni, rekao je borac grupe "Vagner".

Prema rečima još jednog od vojnika, slede sve teže borbe, jer su ruske snage ušle u grad, a kako kaže, takve borbe su zahtevne jer neprijatelju je mnogo lakše da drži odbrambene pozicije, s obzirom da ima mnogo skrivenih utvrđenja.

"Koriste se snajperi, mitraljezi. Ali postepeno ostvarujemo ciljeve, i koliko god bilo teško, ispunićemo borbene zadatke koji stoje pred nama", rekao je ruski vojnik.

Pokazujući jedan od podruma u kome se skrivala ukrajinska vojska, ukazao je na simbol na zidu dobrovoljačkog nacističkog bataljona "Azov". Prema podacima koje imaju vagnerovci, na strani ukrajinske vojske bore se ne samo Ukrajinci već i strani plaćenici i pripadnici nacističkog bataljona. 

Jedan od ruskih vojnika objasnio je da ukrajinska vojska kada se povlači, koristi civile tako što upadnu u kuću, iz koje isteraju civile da bi na taj način primorali rusku vojsku da obustavi vatru.

"I mi tada prekidamo vatru, sve dok ne evakuišemo civile na bezbedno mesto, a potom nastavljamo napred", rekao je ruski vojnik.

Pokazujući na barikade koje su podigli vojnici Oružanih snaga Ukrajine, vojnik je ukazao da su fašisti za vreme Drugog svetskog rata. koristili sličnu taktiku.

"Ukrajinska vojska se ničim ne razlikuje od fašista. Ponekad su i gori, još zlobniji, još lukaviji i podliji", saopštio je on.

Četrdeset odsto Bahmuta već je pod kontrolom ruske pešadije, pripadnici grupe "Vagner" potisnuli su ukrajinske snage u centar grada, a ruske snage kontrolišu istočni, severni i južni deo Bahmuta, prenosi "Sputnjik".

Ukrajinske snage se nalaze u aktivnom operativnom okruženju, što znači da su gotovo sve linije snabdevanja su pod vatrom ruske artiljerije.

U gradu se nalazi 10. 000 do 12.000 ukrajinskih vojnika, međutim zvanični Kijev naredio je povlačenje snaga na pozicije u Časnom Jaru i u pravcu Slavjanska, preneli su ruski mediji.

I američki institut za proučavanje rata je potvrdio da su ruske snage ostvarile pozicionu prednost u Bahmutu i da su ojačale svoje pozicije.

Istovremeno, ukrajinska komanda razmatra mogućnost povlačenja iz Bahmuta kako bi izbegla da bude potpuno opkoljena, ali još nije doneta konačna odluka, objašnjava američki Institut za proučavanje rata.

Pravo sa obuke iz Britanije ukrajinski vojnici na zaporoškoj liniji fronta

Ukrajinska komanda prebacuje borce obučene u Velikoj Britaniji na teritorije Zaporoške oblasti koje kontroliše Kijev, izjavio je za "RIA Novosti" član Glavnog saveta regionalne administracije Vladimir Rogov.

"Proteklih dana oko 3.500 ukrajinskih militanata koji su prošli obuku u Britaniji stiglo je u grad Zaporožje", rekao je Rogov.

Prema njegovim rečima, obuka u britanskim bazama traje tri i po do četiri nedelje.

Vojnici Oružanih snaga Ukrajine se obučavaju u bazi "Vorkop" u Velikoj Britaniji. Britanski mediji javljaju da je prošle godine tamo obučeno 10.000 ukrajinskih vojnika, a ove godine je planirano još 40.000.

Moskva je više puta izjavljivala da zapadna vojna pomoć ne sluti na dobro Ukrajini i samo produžava sukob, a isporuke oružja postaju legitimna meta ruske vojske.

Ukrajina i dalje smišlja plan zauzimanja Zaporoške nuklearne elektrane, zbog čega sabotira stvaranje bezbednosne zone oko stanice, dodao je Rogov.

"Ideju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) za stvaranje zone bezbednosti oko Zaporoške nuklearke sabotira kijevski režim", rekao je on.

Naglasio je da je samo Rusija sposobna da garantuje bezbednost nuklearne elektrane, dok Ukrajina nastavlja da planira da okupira nuklearku, izjavio je član saveta administracije Zaporoške oblasti.

Sinoć, malo pre ponoći se u gradu Zaporožje, koji trenutno kontroliše Kijev, čula snažna eksplozija, saopštio je Rogov. Detalji o tome šta se dogodilo još uvek nisu poznati.

Tokom jučerašnjeg dana u gradu su prijavljene dve eksplozije, a "RIA Novosti" prenose da je deo grada ostao bez struje.

Zaporoška oblast se pripojila Ruskoj Federaciji 30. septembra prošle godine nakon referenduma, kada je oko 93,11 odsto građana glasalo za takvu odluku.

Kijev ne priznaje rezultate glasanja i nastavlja da granatira teritoriju. Uprkos tome što je 70 odsto Zaporoške oblasti pod ruskom kontrolom, ukrajinska vojska drži kontrolu nad regionalnim centrom.

image