Rusija

Poražena komanda bataljona "Azov" u Zaporožju

Zaporožje će nakon oslobođenja dobiti status prestonice
Poražena komanda bataljona "Azov" u ZaporožjuGetty © Gaelle Girbes / Stringer

Ruske trupe u Marjevki u Zaporoškoj oblasti pogodile su komandno mesto i time nanele poraz nacističkom bataljonu "Azov" koji je u Rusiji proglašen za terorističku organizaciju, rekao je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Ruske Federacije general Igor Konašenkov.

U Netajlovu u DNR je 102. brigada teritorijalne odbrane porazila vojnike nacističkog puka "Azov", dodao je general Konašenko u zvaničnom izveštaju o položajima ruske vojske na današnji dan u SVO.

Zaporožje će, nakon oslobođenja, dobiti status prestonice, rekao je član Glavnog saveta regionalne administracije Vladimir Rogov za "RIA Novosti".

Ranije je guverner regiona izdao uredbu na osnovu koje je teritorija Zaporožja podeljena na 16 ​​administrativnih jedinica, a Marijupolj je zvanično postao glavni grad regiona.

"Trenutno je regionalni centar, grad Zaporožje pod okupacijom ukrajinske vojske, a kada bude oslobođen, ponovo će mu biti vraćen status prestonice", siguran je Rogov, premda je dodao da ukrajinske trupe formiraju grupu za napad na zaporoškom frontu, rekao je Rogov.

"Ukrajinska vojska u proleće prlanira napad na oslobođene teritorije Zaporožja kako bi izašli na Azovsko more. Njihov glavni zadatak je da preseku naše trupe i put do Krima", pojasni je.

Prema njegovim rečima, komanda Oružanih snaga Ukrajine prikuplja rezerve uglavnom u regionu Dnjepropetrovske oblasti, ali jedan deo se nalazi na teritoriji Zaporožja koje kontroliše kijevski režim.

"Već danas je tamo prebačeno oko 12 hiljada ljudi", rekao je Rogov i pretpostavio da će ukrajinska vojska krenuti u napad krajem marta ili početkom aprila.

Zaporoška oblast se pripojila Ruskoj Federaciji 30. septembra prošle godine nakon referenduma, kada je oko 93,11 odsto građana glasalo za takvu odluku.

Kijev ne priznaje rezultate glasanja i nastavlja da granatira teritoriju. Uprkos tome što je 70 odsto Zaporoške oblasti pod ruskom kontrolom, ukrajinska vojska drži kontrolu nad regionalnim centrom.

Civil stradao u napadu ukrajinskih trupa u Lisičansku

Jedna osoba je umrla a još sedam je povređeno u ukrajinskom bombardovanju sela Lisičansk u LNR, preneo je Zajednički centar za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

"Granatiranje je zabeleženo iz pravca oružanih trupa Ukrajine u toku prepodneva na selo Lisičansk", navodi se u saopštenju centra.

Na hersonskoj liniji fronta ruske trupe su uništile više od 30 ukrajinskih vojnika, 10 automobila i dva skladišta municije i vojne opreme, javilo je rusko Ministarstvo odbrane.

image