Sport

Vimbldon planira da dozvoli učešće Rusima i Belorusima, ali uz jedan uslov

Velika odluka tek treba da bude zvanično objavljena, ali postoje naznake da će suspenzija biti ukinuta
Vimbldon planira da dozvoli učešće Rusima i Belorusima, ali uz jedan uslovGetty © Julian Finney

Teniserke i teniseri iz Rusije i Belorusije moći će da učestvuju na predstojećem Vimbldonu i sankcije protiv njih će biti podignute, navode RIA Novosti pozivajući se na strane izvore.

Prošle godine im je bilo zabranjen nastup na najvećem turniru u belom sportu, posle čega je došlo do daljih suspenzija.

Teniska asocijacija profesionalaca (ATP) i Ženska teniska asocijacija (VTA), kao odgovor na saopštenje Vimbldona povodom nastupa Rusa, donele su odluku da zabrane bodovanje na turniru u Londonu.

Primera radi, Novak Đoković je za osvajanje sedmog pehara na Centralnom terenu Ol Ingland kluba ostao na "nuli", a da bizarnost bude potpuna, u ženskoj konkurenciji trijumfovala je Elena Ribakina – Kazahstanka rođena u Moskvi.

I nedavno je na Australijan openu trijumfovala Arina Sabalenka iz Belorusije, pa je postalo jasno da je u najvećem interesu i zbog dobrobiti sporta, potrebno da teniserke i teniseri iz ove dve zemlje vrate i na Vimbldon.

U martu je "Dejli telegraf" objavio da Teniska asocijacija Velike Britanije (LTA) planira da ukine suspenziju i, u tom slučaju, njima će biti omogućeno učešće uz jedan uslov.

Sportisti će morati da potpišu dokument kojim će se obavezati da neće promovisati rusku vojnu intervenciju u Ukrajini tokom takmičenja, ističu RIA Novosti.

Džon Verthajm, vodeći teniski novinar američkog magazina "Sports ilustrejted", potvrdio je pisanja ostrvskog lista.

"Saznao sam da Vimbldon i LTA neće nastaviti sa sankcijama Rusima i Belorusima koje su uveli prošle godine", istakao je Verthajm.

Iz Ol Ingland kluba (AELTC), gde se igra Vimbldon, saopšteno je za "AFP" da će doneti najbolju moguću odluku.

"Nastavljamo da o ovom pitanju blisko sarađujemo sa vladom Velike Britanije i čelnicima tenisa."

Razlog zbog kojeg u Londonu veruju da bi trebalo promeniti prošlogodišnju odluku jesu finansije.

Niti lokalne vlasti, niti čelnici turnira, ne žele da rizikuju manje prihode zbog izostanaka velikih zvezda poput Danila Medvedeva, Andreja Rubljova, spomenutih Sabalenke i Ribakine...

Kod ovog pitanja iza igrača stali su ATP i VTA, štiteći njihovo pravo da igraju tenis.

Na ostalim grend slemovima nije bilo problema, dok je pre nekoliko sedmica Ženska teniska asocijacija izvršila dodatni pritisak ponudom o smanjenju finansijske kazne u slučaju ukidanja suspenzije.

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah govorio je nedavno o tenisu kao dobrom primeru uključivanja ruskih i beloruskih sportista.

Iz organizacije su gledali Australijan open u januaru i došli do zaključka da, ako je moguće sve izvesti na pravi način u tenisu, zašto ne bi moglo i u drugim sportovima.

To će biti dobar korak pred odluku MOK-a o nastupu Rusa i Belorusa na Olimpijskim igrama 2024. godine u Parizu.

Vimbldon je na programu od 3. do 16. jula.

image