Magazin

Opasni fitnes TikTok trendovi

Iako mnogima zvuči kao sjajna ideja da se pridruže milionskim TikTok izazovima, u stvarnosti tako nešto može ozbiljno narušiti zdravlje. Trendovi u fitnes industriji često obećavaju brze rezultate na jednostavne načine a u ljudskoj prirodi je da bira put najmanjeg otpora. Međutim, praćenje svih predloga korisnika društvenih mreža može značiti i kockanje sa sopstvenim zdravljem.
Opasni fitnes TikTok trendovi© freepik/freepik

TikTok, kao jedna od vodećih društvenih mreža sa preko milijardu aktivnih korisničkih naloga svakako postavlja neke trendove - tu je i šminkanje, i nega kose i zdrav život. Ali, nisu svi trendovi i izazovi za naše dobro, prema istraživanju sprovedenom u Ujedinjenom Kraljevstvu, od ukupno 8.9 miliona aktivnih korisnika, čak 18 procenata izjavilo je da su iskusili negativno iskustvo kada su TikTok fitnes trendovi u pitanju.

Muškarci su u ovoj kategoriji posebno "ranjivi" (iako ovo može zvučati čudno) pa je čak 27 procenata muškaraca pokušalo je da "ide u korak" sa fitnes trendovima. Sa druge strane, žena je nešto manje - 21 procenat. Šta je to što TikTok fitnes trendove čini orasnim po zdravlje i zbog čega mnogi "padaju" ovakav sadržaj?

75 dana "jakog" izazova

Izazov koji do danas ima preko 1.2 milijarde pregleda na TikTok-u iako propagira zdrav život, redovne treninge i unos tečnosti u organizam može dovesti do brojnih zdravstvenih problema. Kao što i sam naziv trenda sugeriše, u pitanju je izazov koji podrazumeva 75 dana neprekidnog pridržavanja pet osnovnih pravila:

  • Rigorozna dijeta,
  • Zabrana konzumiranja alkohola
  • Dva treninga dnevno od kojih je jedan na otvorenom vazduhu
  • Unošenje skoro 4 litre vode dnevno 
  • Fotografisanje svaki dan

Prema mišljenju personalnih trenera, ovakav izazov definitivno nije za rekreativce, a naročito ne za osobe sa srčanim smetnjama, budući da intenzivni treninzi dva puta dnevno zajedno sa rigoroznom dijetom mogu naneti ozbiljnu štetu zdravlju pojedinaca.

"Treniranje dva puta dnevno bez ijednog dana odmora u trajanju od preko dva meseca može prouzrokovati ne samo srčane probleme kod osetljivih kategorija ljudi, već i ozbiljne probleme sa kolenima, ali i sa mentalnim zdravljem. Organizam traži odmor, ali i pravilnu ishranu punu nutrijenata , što u ovakvom izazovu biva gotovo nemoguće", navodi Džejms Bajkerstaf, personalni trener.

Veliki procenat fitnes saveta na TikTok-u su pogrešni

Saveti nekvalifikovanih, samoproklamovanih "fitnes gurua" koji su svoj auditorij prikupili na osnovu estetičnih, lepo montiranih video klipova, pa čak i kupovine pratilaca, još jedna su pretnja po naše zdravlje, mišljenje je sertifikovanih personalnih trenera koji su svoj put ka ovoj profesiji krčili kroz brojne edukacije i godine rada sa klijentima.

U viralnim video snimcima često se prikazuje sadržaj koji je prvenstveno lep za oko, dok zapravo brojne vežbe koje, kada se izvode pravilno, uopšte ne izgledaju tako lepo. Neki od primera jesu hiperekstenzija ili čučanj - u kojima pravilan položaj garantuje ne samo vidljive rezultate, već i to da se onaj ko ih izvodi neće povrediti. 

Pored ovih osnovnih, najčešće se na TikTok-u mogu videti i mahanje bučicom, takozvano mrtvo dizanje i vežba "plank", odnosno daska, koje se izvode potpuno nepravilno: ne samo da rezultat pri takvom izvođenju izostaje, već može doći i do naprsnuća kičmenih pršljenova, uklještenja nerava poput išijatikusa, ili "cepanja" mišića.

Upravo kako bi se izbegle povrede, ali i postigli željeni rezultati, preporučuje se naročito početnicima, da u "fitnes svet" svet zakorače pravilno - uz sertifikovane personalne trenere koji će tipove vežbi i njihov intenzitet prilagoditi upravo njima.

image