Svet

Pjongjang poručio Vašingtonu: Obaranje naših raketa znači objavu rata

Severna Koreja okrivila je SAD i Južnu Koreju da zajedničkim vojnim vežbama podižu tenzije u regionu
Pjongjang poručio Vašingtonu: Obaranje naših raketa znači objavu ratawww.globallookpress.com © Defense Ministry

Severna Koreja je saopštila da će svaki potez koji bi doveo do obaranja njenih probnih raketa shvatiti kao objavu rata i okrivila je SAD i Južnu Koreju da zajedničkim vojnim vežbama podižu tenzije, prenosi Rojters pozivajući se na severnokorejske medije.

Kim Jo Džong, sestra lidera Severne Koreje Kim Džong Una, upozorila je u saopštenju da će Pjongjang akcije američke vojske, usmerene protiv testiranja strateškog oružja Severne Koreje, videti kao "objavu rata", izvestila je severnokorejska novinska agencija KCNA.

Ona je najavila da bi Pjongjang mogao da ispali još raketa u Tihi okean.

"Pacifik ne poseduju ni Amerika, ni Japan", poručila je Kim Jo Džong.

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje optužilo je SAD da "otežava situaciju" izvođenjem zajedničkih vojnih vežbi sa Južnom Korejom u koje je uključen i američki bombarder B-52, kao i planiranjem dodatnih vežbi na terenu sa Južnom Korejom.

Južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje, koje je zaduženo za odnose sa Severnom Korejom, saopštilo je u odgovoru da je za pogoršanje situacije kriv "bezobziran nuklearni i raketni razvoj" Pjongjanga.

SAD i Južna Koreja će sledeće nedelje započeti desetodnevne vojne vežbe pod nazivom "Štit slobode".

U Južnoj Koreji se nalazi oko 28.500 američkih vojnika, stacioniranih tamo od Korejskog rata, koji je vođen od 1950. do 1953. godine. Sukob je završen primirjem, a ne mirovnim sporazumom, zbog čega su Pjongjang i Seul tehnički i dalje u ratu, navodi Rojters.

image