Magazin

Leblebija: moćan izvor proteina, ali i afrodizijak

Sve češća promocija zdrave ishrane, a koju čine namirnice iz drugih delova sveta, kao da nas je potpuno odvojila od hrane koju su jeli naši preci. Mnogi lekari savetuju da se jede samo ono što raste i uzgaja se u našoj zemlji, jer kako kažu, mi nemamo enzime da svarimo hranu sa drugih podneblja. Jedna od namirnica koja se nekada jela u Srbiji, a sada je manje zastupljena, je leblebija.
Leblebija: moćan izvor proteina, ali i afrodizijak© pexels/Nasty Fotografia

Leblebija je mahunarka, čije seme je najsličnije semenu soje ili sušenom grašku. Konzumira se više od 7.500 godina. U istočnim zemljama, leblebije se melju u brašno i od njega peku peciva, ili se, u određenoj srazmeri, mešaju sa pšeničnim brašnom i peče poseban i vrlo tražen hleb.

Jedna šolja ili 164 grama leblebije, sadrži 269 kalorija, ima 14.5 grama proteina, 4 grama masti i 45 grama ugljenih hidrata. Sadrži i 74 posto od ukupne dnevne preporučene količine mangana. Ova namirnica je bogata i folnom kiselinom, bakrom, gvožđem, cinkom, fosforom, magnezijumom, vitamina B1, B6, kao i selenom i kalijumom. 

Dobar zvor proteina za vegetarijance

Mnogi vegetarijanci ne unose dovoljno proteina jer se oni većinom nalaze u namirnicama životinjskog porekla. Leblebija je odličan izvor gvožđa, čak i u kuvanom obliku sadrži duplo više gvožđa od jednake količine mesa. Najbolja kombinacija za vegetarijance je da se kombinuje u obroku sa celim zrnom pšenice, što je dobar izvir proteina bez dodatih kalorija i nezasićenih masti. Ova mahunarka bogata je esencijalnim amino-kiselinama koje telo nije u mogućnosti da stvori samo.

Odlična je u borbi protiv dijabetesa

Istraživanja su pokazala da dijabetičari tipa 1, koji često konzumiraju namirnice bogate vlaknima, imaju snižen nivo glukoze, a kod dijabetičara tipa 2 se može poboljšati nivo šećera u krvi, lipida i insulina. Stručnjaci preporučuju 21-25 grama dijetalnih vlakana dnevno.

Čuva zdravlje kostiju

Gvožđe, fosfati, kalcijum, magnezijum, mangan, cink i vitamin K, nalaze se u leblebijama i doprinose zdravlju i jačanju kostiju. Ipak treba biti oprezan kada su u pitanju ovi minerali jer previše fosfora, a premalo kalcijuma može rezultirati slabljenjem kostiju.

Snižava krvni pritisak

Leblebija imaju malo natrijuma, koji je preduslov da krvi pritisak bude u normalni, a sa druge strane, puna je kalijuma koji je bitan za održavanje normalnih vrednosti krvnog pritiska.  

Pomaže u gubitku težine

Leblebija je bogata kako rastvorljivim vlaknima koje pomažu da žuč bude pod kontrolom, tako i nerastvorljivim vlaknima koja pospešuju varenje i pomažu kod mršavljenja. Takođe daje dug osećaj sitosti.

Mangan pomaže da se održi dobra energija u telu

Mangan je mineral koji u telu pomaže u proizvednji energije. Šolja leblebija, dva ili tri puta nedeljno, je dovoljna da se "napune baterije" za celu nedelju. Najbolji način je da se jede kao užina ili da se skuva sa malo soli.

Ima izuzetno hranljivo lišće

Najnovija istraživanja su pokazala da je i lišće leblebije veoma korisno, jer osim vitamina, sadrži i značajnu količinu nekih minerala, pa tako može da bude u rangu kupusa i spanaća.

Leblebija je moćan afrodizijak

U arapskim zemljama, leblebija je poznat kao moćan afrodizijak. Od davnina se koriste recepti koji su primenjivani radi poboljšanja potencije. Smeša od belog luka, meda i leblebija često je korišćena u ove svrhe. U literaturi od 15. veka, pominje se da su leblebije zabranjene za sveštenike, jer deluju poput afrodizijaka.  

Zbog svog blagog ukusa lako se kombinuje sa drugim namirnicama, a može se jesti u bilo kom obroku tokom dana. Lakše se kuva ukoliko se, kao i pasulj, potopi u vodu na nekoliko sati pre kuvanja.

Leblebija nije skupa namirnica i lako se kombinuju sa drugim ukusima jer je  neutralnog ukusa. Može se prepeći i jesti kao grickalica, takođe i ukiseljena, osušena, a uskoro i sveža jer je ovo njihovo vreme.

image