Svet

Turska i Iran zajedno u borbi protiv terorizma

Sledeće nedelje u Moskvi bi trebalo da budu održani tehnički razgovori zvaničnika Rusije, Turske, Sirije i Irana kao priprema za mogući susret šefova diplomatija četiri zemlje
Turska i Iran zajedno u borbi protiv terorizma© Tanjug/AP Photo/Burhan Ozbilici

Delegacija Turske posetiće sledeće nedelje Moskvu gde će se održati tehnički razgovori o predstojećem susretu ministara spoljnih poslova Turske, Rusije, Sirije i Irana.

"Poziv da se održe tehnički razgovori kao priprema za mogući susret šefova diplomatija stigao je od Rusije. Mi ćemo poslati zamenika ministra spoljnih poslova u Moskvu sledeće nedelje", rekao je turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu, a prenela je agencija Anadolija.

On je na konferenciji za medije u Ankari, koju je držao zajedno sa iranskim kolegom Hoseinom Amir Abdolahijanom, napomenuo da će tehničkim razgovorima prisustvovati i iranska strana.

"Rekli smo Rusima da nema ničeg lošeg u učešću Irana", naglasio je Čavušoglu.

Na samom kraju prošle godine, ministri odbrane Turske, Rusije i Sirije sastali su se u Moskvi kako bi razgovarali o borbi protiv terorizma u Siriji i složili se da nastave sa tripartitnim sastancima kako bi obezbedili sigurnost u Siriji i širem regionu. Što se tiče mogućnosti da se Iran pridruži razgovorima, iz Ankare je prethodno poručeno da će Turskoj biti "drago da se Iran uključi u proces".

Na konferenciji za novinare u Ankari, Abdolahijan je izjavio da je Iran spreman da se aktivno uključi kako bi se pomirila različita stanovišta Turske i Sirije i da je spreman da se pridruži razgovorima u kojima već učestvuju tri zemlje.

Čavušoglu je rekao da će uskoro posetiti Teheran i najavio posetu iranskog predsednika Ebrahima Raisija Ankari, gde bi trebalo da se susretne sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom, ali nije precizirao datume tih poseta. Dvojica ministara razgovarala su i o energetici, trgovini, ekonomiji i transportu, a kako je naglasio Čavušoglu jedan od tema bila je i borba protiv terorizma.

Njegov iranski kolega Abdolahijan naglasio je da Iran veruje da nema dobrih i loših terorista.

"Mi vidimo bezbednost Turske kao bezbednost Irana", naglasio je Abdolahijan.

image