Magazin

Strah od odlaska u teretanu - zašto se javlja i kako ga prevazići

Mnogima je teško da započnu treniranje zbog izraženog straha od teretane. Postoji nekoliko razloga zašto mnogi mogu imati ovu prepreku, kao i rešenja za prevazilaženje ili ublažavanje "anksioznosti od teretane".
Strah od odlaska u teretanu  - zašto se javlja i kako ga prevazići© freepik/prostooleh

Anksioznost pred odlazak u teretanu je prilično česta pojava i ne bi trebalo osećati stid zbog nje, iako često deluje kao da smo sami na svetu sa takvom nesigurnošću. Svet fitnesa može izgledati zastrašujuće, pogotovo za početnike. Posmatranje modela sa savršenim telima na reklamama, praćenje sadržaja fitnes influensera i na stotine različitih saveta o ishrani i vežbanju stvarju pritisak koji postepeno prerasta u strah.

Pored previše informacija koje mogu biti zbunjujuće, postoji još nekoliko uzroka anksioznosti od teretane. Najviše je izražena kod početnika, to jest kod onih koji nikada nisu radili vežbe na javnom mestu. Često misle da ih drugi osuđuju zbog fizičkog izgleda, forme, načina korišćenja opreme i sprava... Javlja se strah od nepoznatnog mesta i situacije, što je veliki okidač za anksioznost i osećaj nelagode.

Trening bez prethodnog iskustva može sadržati previše informacija za početnika: mnoštvo različitih vežbi za određene delove tela, više vrsta kardio treninga, saveta o pravilnom držanju tela i izvođenju vežbi kako bi se izbegle povrede... Ovo može prouzrokovati mentalnu blokadu, pa i sama pomisao na fizičku aktivnost i teretanu postaje izvor stresa.  

Postoje i drugačiji uzroci neprijatnosti, koji nemaju veze sa samim treningom. Pojedini ljudi se osećaju neugodno na pomisao deljenja svlačionice, tuš kabina i sprava za vežbanje sa drugima. Da li je u pitanju lična nesigurnost ili odbojnost prema bakterijama, ali svakako utiče na odluku o odlasku u teretanu.

Takođe, postoji i specifičan izvor anksioznosti koji se ne javlja kod početnika, već kod onih koji neko vreme treniraju, a to je menjanje teretane. Bilo da je u pitanju preseljenje u drugi kraj ili spontana odluka o promeni, snalaženje u novom prostoru može biti suptilan izvor nervoze i neobjašnjive strepnje.

Srećom, postoji nekoliko načina za ublažavanje straha od odlaska u teretanu. Prvi korak je istraživanje i traženje odgovarajućeg programa za sebe. Gledanje edukativnih snimaka koje postavljaju profesionalci na internetu je dobar prvi korak za upoznavanje sa spravama i vežbama. Nakon toga, sastavljanje generalnog plana za svaki trening tokom nedelje, će smanjiti pritisak i neizvesnost. Dolaziti mentalno spreman u teretanu će poboljšati samopouzdanje i volju, postepeno ublažavajući strah od nepoznatog. Poštovanje dobro napravljenog plana je neprocenjivo za kvalitet treninga.

Ipak, bez obzira na nivo informisanosti o vežbama, nepohodno je imati strpljenja. Može delovati kao da drugi oko nas bolje poznaju sprave i da im treninzi lakše idu. Svako dolazi sa različitim iskustvom i sposobnostima, a čak su i oni koji olako savladavaju sprave (koje mi još ne razumemo) nekada bili u našoj poziciji. Najbolje je odbaciti "unutrašnjeg kritičara" i dozvoliti sebi vreme za učenje i privikavanje na okolinu.

Ako i dalje postoji veliki strah od povrede i nepravilnog vežbanja, onda je dobro unajmiti ličnog trenera. Osim što će biti veoma značajno za učenje o sopstvenom telu, granicama i mnogim vežbama, rad sa trenerom će pomoći u ublažavanju straha, jer ohrabrujuće reči i saveti profesionalca će izgraditi disciplinu i potrebno samopouzdanje za postizanje fitnes ciljeva.

Pored trenera, vežbanje sa prijateljem može biti zabavna aktivnost. Trening tada asocira na druženje i međusobno konsultovanje, pogotovo za one koji osećaju nesigurnost zbog mogućeg osuđivanja u javnosti. Na kraju, uvek je dobro opredeliti se za trening u grupi, jer je to sredina između unajmljivanja ličnog trenera i odlaska sa prijateljima - postoji momenat socijalizacije, ali se i trenira uz savete profesionalaca. Takođe, grupni treninzi mogu biti dobra vežba za one koji su stidljivi i žele da razbiju strah od teretane, ali i nepoznatog društva.

image