Svet

Kim Džong Un: Severna Koreja mora biti spremna za "pravi rat"

Pjongjang osuđuje vojne vežbe SAD i Južne Koreja na Korejskom poluostrvu i tvrdi da bi one mogle dovesti do "katastrofalne eskalacije"
Kim Džong Un: Severna Koreja mora biti spremna za "pravi rat"www.globallookpress.com © Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Severnokorejski lider Kim Džong Un je pozvao svoje trupe da se pripreme za "prave borbe", dok SAD i Južna Koreja sprovode vojne vežbe na Korejskom poluostrvu. Te vežbe čine da opasnost od nuklearnog rata bude "realna", tvrde u Pjongjangu.

Kim je prisustvovao artiljerijskoj vežbi na zapadnoj obali Severne Koreje, prenela je severnokorejska agencija KCNA. Na vežbama je sprovedena simulacija napada na protivničku vazduhoplovnu bazu.

Kako prenosi KCNA, Kim je pohvalio "spremnost severnokorejske vojske za pravi rat" i naglasio da oni trebalo da budu "spremni za borbu u svakom trenutku", kao i na "pravu akciju, a ne samo za reči".

Južnokorejska vojska tvrdi da je vežba uključivala i upotrebu više balističkih raketa kratkog dometa.

Kimova izjava tipična je za periode zategnutih odnosa između Severne Koreje sa jedne i Južne Koreje i SAD sa druge strane. Vašington i Seul su nedavno sproveli zajedničke vežbe vazduhoplovnih snaga, tokom kojih su korišćeni i bombarderi koji mogu da nose nuklearno oružje.

Pored toga, te dve države će naredne nedelje održati još jednu vežbu, koja će uključivati simulaciju severnokorejskog raketnog napada, dok će u ponedeljak započeti njihove najveće vojne vežbe u poslednjih pet godina.

Severnokorejsko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je vežbe vazduhoplovnih snaga SAD i Južne Koreje, tvrdeći da "rizik od nuklearnog rata na Korejskom poluostrvu više nije izmišljen, već stvaran", kao i da su najavljene vojne vežbe "agresivne prirode" i da bi mogle dovesti do "katastrofalne eskalacije".

Kim Džong Unova sestra, Kim Jo Džong upozorila je da bi svako američko ili japansko mešanje u severnokorejske probe interkontinentalnih balističkih raketa iznad Tihog okeana predstavljalo "objavu rata".

Te probe su pauzirane 2018.godine, kao deo dogovora između severnokorejskog lidera i nekadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa, dok su SAD zauzvrat smanjile obim svojih vežbi sa Južnom Korejom.

Severna Koreja je nastavila sa testiranje raketa 2021. godine, a administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena odgovorila je na isti način, nastavljajući sa vojnim vežbama.

Prošle godine je zabeležen rekordan broj severnokorejskih lansiranja raketa i niz američkih i južnokorejskih vežbi, uključujući vežbu gađanja na samo 30 kilometara od granice sa Severnom Korejom.

image