Rusija

Zaharova: Zapadne sankcije blokiraju ruski izvoz, dok se ukrajinski deo Sporazuma o žitu sprovodi

Stav Moskve u celini o "paketnom" predlogu generalnog sekretara UN Antonija Gutereša ostaje nepromenjen, poručila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova
Zaharova: Zapadne sankcije blokiraju ruski izvoz, dok se ukrajinski deo Sporazuma o žitu sprovodiGetty © Photo by Chris McGrath/Getty Images

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je danas, komentarišući moguće produženje Sporazuma o žitu, koji između ostalog omogućava izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka, da se taj sporazum za sada primenjuje samo u delu vezanom za Ukrajinu, dok je izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i dalje blokiran.

Prema njenim rečima, stav Moskve u celini o "paketnom" predlogu generalnog sekretara UN Antonija Gutereša ostaje nepromenjen.

"Pozicija Rusije je poznata i nepromenjena. Dogovori koji su potpisani 22. jula prošle godine u Istanbulu treba da se primene zajednički da bi se prevazišla nestašica hrane i pomoglo zemljama u Africi, Aziji i Latinskoj Americi", navela je Zaharova.

Portparolka je konstatovala da se za sada uspešno sprovodi samo onaj deo Sporazuma o žitu koji je vezan za Ukrajinu, dok je izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i dalje blokiran "zbog unilateralnih sankcija Zapada".

Zaharova je napomenula da bi sledeća runda konsultacija ruske delegacije sa šefom Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA) Martinom Grifitsom i generalnim sekretarom Konferencije UN o trgovini i razvoju (UNCTAD) Rebekom Grinspen, koji nadgledaju inicijativu za Crno more i memorandum Rusije i UN, trebalo da bude održana 13. marta u Ženevi.

Prema njenim rečima, Moskva je upoznata sa izjavama različitih strana, uključujući režim u Kijevu, u vezi sa produženjem crnomorske inicijative, čiji drugi mandat ističe 18. marta. Istovremeno, kako je istakla Zaharova, o tome nije bilo pregovora.

image