Svet

Poglavar Kijevsko-pečerske lavre: Apokalipsa počinje od Ukrajine (VIDEO)

Čak i da me streljaju. Ne bojim se smrti. Nismo ovde zbog nereda, niti zbog revolucije, pustite nas da se molimo onako kako hoćemo, kako smo naučeni, poručio je mitropolit Pavle
Poglavar Kijevsko-pečerske lavre: Apokalipsa počinje od Ukrajine (VIDEO)www.globallookpress.com © Sergei Chuzavkov

Apokalipsa počinje od Ukrajine, izjavio je starešina Kijevsko-pečerske lavre mitropolit Pavle komentarišući odluku ukrajinskih vlasti da do 29. marta proteraju više od 200 monaha kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) iz manastira.

Mitropolit je naglasio da se monasi ne plaše pogubljenja i da nameravaju da brane ovu svetinju do poslednjeg.

"Apokalipsa počinje od Ukrajine. Ovde su velike svetinje, Kijev se naziva drugim Jerusalimom, naša sveta Rusija, Ukrajina i drugi gradovi pokriveni su moštima svetitelja Božjih", rekao je poglavar Kijevsko-pečerske lavre, prenosi ruski portal "Ridovka".

Prema rečima mitropolita, ljudi koji se oblače u sveštenike, koji sanjaju da oskrnave sve što mogu, oskrnavili su Uspenski i Trpezni hram, ali, dodao je, verni ukrajinski narod će braniti svoja prava i svetinje do poslednjeg.

Pozvao je vernike da dolaze u crkvu i da brane svoju veru po svaku cenu, jer, kako je rekao, "đavo ne može da podnese kada se vernici mole, pa čini sve da prekine molitve".

Ukrajinske vlasti su, kako navodi,"unuci vođa Oktobarske revolucije", koji su sprovodili represiju protiv pravoslavlja.

"Čak i da me streljaju, ne bojim se smrti. Nismo ovde zbog nereda, niti zbog revolucije, pustite nas da se molimo onako kako hoćemo, kako smo naučeni", rekao je mitropolit.

Mitropolit Viničke eparhije kanonske UPC Varsonofij saopštio je da je na teritoriju Kijevsko-pečerske lavre bez ikakavog upozorenja i najave stigla komisija u proveru lavre.

"Došli su u inspekciju bez ikakvih dokumenta i upozorenja sveštenstva. Zajedno sa vladikom Pavlom napisali smo apel o kršenju zakonskih procedura. Uputili smo i poziv našim vernicima da se usrdno mole i zauzmu našu zajedničku svetinju, koju žele protivpravno da oduzmu monasima Lavre", napisao je on na Fejsbuku. 

Oko lavre se okupio verni narod, kako bi pružio podršku i iskazao neslaganje sa odlukom kijevskog režima.

Generalni direktor Nacionalnog rezervata Kijevsko-pečerske lavre, koji je podređen Ministarstvu kulture Ukrajine, u petak je saopštio da monasi lavre kanonske UPC moraju da napuste manastir do 29. marta zbog raskida ugovora o zakupu.

"Upozoravamo na raskid ugovora 29. marta 2023. godine. U cilju sprovođenja postupka prijema i prenosa državne imovine, manastir mora da preduzme mere za oslobađanje objekata i imovine koji su državna svojina i nalaze se na našoj teritoriji", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu manastira.

Danas je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao da je Kremlj zabrinut zbog proterivanja monaha Lavre i da je takav odnos prema predstavnicima crkve nedopustiv.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova primetila je da SAD, koje obično odmah reaguju na versko ugnjetavanje, ne primećuju progon UPC.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril obratio se verskim vođama i međunarodnoj zajednici, rekavši im da "učine sve moguće napore" da spreče proterivanje monaha Ukrajinske pravoslavne crkve iz Kijevsko-pečerske lavre i prinudno zatvaranje manastira.

"Žalosno je što se poštovanje demokratskih normi, evropski put razvoja, poštovanje ljudskih prava i sloboda koje promoviše državni vrh Ukrajine danas gaze na najužasniji način", navodi se u poruci patrijarha koja je objavljena na sajtu Odeljenja crkve za veze sa javnošću Moskovske patrijaršije.

Ukrajinske vlasti su 2022. godine organizovale najveći talas progona UPC u novijoj istoriji zemlje. Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, vlasti u Ukrajini odlučile su da zabrane delovanje UPC, a parlamentu je podnet predlog zakona o ukidanju ove kanonske crkve.

SBU je počela da otvara krivične postupke protiv sveštenstva UPC, da sprovodi "kontraobaveštajne aktivnosti" – pretresa episkope i sveštenike u crkvama i manastirima, uključujući Kijevsko-pečersku lavru, tražeći dokaze o "antiukrajinskim aktivnostima".

Inače, još nije poznato šta vlast namerava da uradi sa Kijevsko-pečerskom lavrom, a spekuliše se i da bi mogla da postane muzej.

image