Sport

Rusija se "seli" u centralnu Aziju - zbog suspenzije UEFA, igra novi turnir

"Zbornaja" je pronašla način da odigra bar kakve-takve takmičarske utakmice predstojećeg juna
Rusija se "seli" u centralnu Aziju - zbog suspenzije UEFA, igra novi turnirGetty © Oleg Nikishin / Stringer

Fudbalska reprezentacija Rusije suspendovana je već godinu dana i ne može da se takmiči pod okriljem UEFA zbog aktuelnog rata u Ukrajini. Ova suspenzija rezultirala je da tamošnji savez započne potragu za alternativnim rešenjem.

Tako bi "zbornaja" trebalo da se ovog leta ponovo nađe u takmičarskom pogonu i to na turniru u centralnoj Aziji.

FS Rusije je postigao dogovor sa Fudbalskom asocijacijom centralne Azije, a kako saznaje "Sport Ekspres", pokazali su interesovanje za učešće na turniru koji će u junu biti održan u Taškentu i Biškeku, prestonicama Uzbekistana i Kirgistana.

Načelni dogovor dve strane je već postignut, potvrđeno je iz FS Tadžikistana.

"Ruski tim će učestvovati na turniru. Ovo je prvenstvo pod okriljem Centralnoazijskog fudbalskog saveza. Kako nam je saopšteno iz CAFA, FS Rusije se saglasio i potvrdio učešće na ovom turniru. U novembru prošle godine, kao što znate, održana je prijateljska utakmica između reprezentacija Tadžikistana i Rusije. Uoči ove utakmice potpisan je memorandum o saradnji između dva saveza, a sastanku je prisustvovao i generalni sekretar Centralnoazijskog fudbalskog saveza", portvrdio je portparol FS Tadžikistana Faridun Salijev.

Ovu asocijaciju selekcija centralne Azije čine Avganistan, Iran, Kirgistan, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan, a Rusija će tako prvi put posle duže vremena imati priliku da igraju utakmice sa kakvim-takvim takmičarskim značajem.

image