Svet

UN priznale: Kašnjenje pomoći Siriji je šokantno, kriva je i međunarodna zajednica

Iako je bilo mnogo herojskih, takođe smo bili svedoci velikog neuspeha vlade i međunarodne zajednice, uključujući Ujedinjene nacije, da brzo usmere spasonosnu pomoć Sirijcima, poručila Istražna komisija UN
UN priznale: Kašnjenje pomoći Siriji je šokantno, kriva je i međunarodna zajednicawww.globallookpress.com © Juma Mohammad

Istražna komisija UN saopštila je da su UN, sirijska vlada i drugi akteri odgovorni za kašnjenje hitne pomoći Sirijcima posle prošlomesečnog zemljotresa, opisujući kašnjenja kao "šokantna" i pozivajući na posebnu istragu.

Sukobljene strane nisu uspele da se dogovore o pauzi u neprijateljstvima i da omoguće pomoć za spasavanje života bilo kojim dostupnim putem, zbog čega se Sirijci osećaju "napuštenim i zanemarenim od onih koji bi trebalo da ih štite u teškim vremenima", prenosi Rojters.

"Iako je bilo mnogo herojskih dela usred stradanja, takođe smo bili svedoci velikog neuspeha vlade i međunarodne zajednice, uključujući Ujedinjene nacije, da brzo usmere spasonosnu pomoć Sirijcima kada im je bila potrebna", rekao je predsednik komisije UN Paulo Pinjeiro.

"Sirijsko stanovništvo ima pravo na istinu - zašto su bili tako tretirani", naveo je Pinjeiro.

O kašnjenju pomoći UN, članica komisije Heni Megali izjavila je da se u hitnim slučajevima "ne čeka dozvola da reagujete".

Portparol Humanitarne kancelarije UN rekao je da je 720 kamiona pomoći do sada stiglo u severozapadnu Siriju koristeći tri granična prelaza i potvrdio da nije poslata "teška oprema", rekavši da je to vrsta pomoći koju mogu pružiti samo nacionalne vlasti.

Sirijska vlada navodi da bi humanitarna pomoć trebalo da ide preko teritorije pod njenom kontrolom, iako su isporuke na severozapadu dozvoljene preko granice iz susedne Turske, prema sporazumu Saveta bezbednosti UN, prenosi Rojters.

Ilegalna okupacija Sirije pogoršava krizu

Peking je upozorio da odgovornost za situaciju u Siriji snose i SAD.

"Ilegalna vojna okupacija Sirije od strane SAD samo pogoršava humanitarnu krizu u toj zemlji, izjavila je portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.

Sankcije su ometale napore za pružanje pomoći nakon zemljotresa, što je dovelo do toga da je Peking u više navrata pozivao Vašington da odustane od sankcija i omogući da preko potrebna pomoć nesmetano uđe u zemlju. 

Međutim, Zapad je nastavio da se drži sankcija prema Siriji čak i tokom humanitarne katastrofe koja je pogodila zemlju.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavljivao je, prenosi Sputnjik, da EU neće ukinuti sankcije Siriji i neće pomagati u obnovi te zemlje sve dok tamo ne počne smena vlasti.

Eva Bartlet, kanadska novinarka koja živi i pokriva zone sukoba na Bliskom istoku istakla je da sirijski narod ne može čak ni da dobije donacije ili hitnu podršku iz inostranstva.

"Jedna osoba pokrenula je onlajn kampanju za prikupljanje sredstava, ali je bila uklonjena zbog sankcija. Unesite reč "Ukrajina" u polje za pretragu na 'PejPalu' ili 'GoFandMi' i videćete bezbroj apela za slanje novca u Ukrajinu. Ali za Sirijce, zapadne platforme kao što su ove su zabranjene i već godinama", poručila je Bartlet. 

Čak i bez zemljotresa, Sirijci su se borili da nabave lekove, bolnice su muku mučile da nabave ili održe u funkciji neophodne mašine i opremu, a stanovništvo se u celini gušilo kako se ekonomija zemlje urušavala, što je i bio plan, navela je novinarka.

image