Svet

SAD širi svoj uticaj na račun drugih: Bajden šalje nuklearne podmornice, papreno će platiti Kanbera

U okviru partnerstva Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Australije dogovoreno slanje tri nuklearne podmornice
SAD širi svoj uticaj na račun drugih: Bajden šalje nuklearne podmornice, papreno će platiti Kanbera© Tanjug/Stefan Rousseau/Pool Photo via AP

Sjedinjene Države, Australija i Britanija otkrile su detalje plana da se Australiji obezbede podmornice na nuklearni pogon početkom 2030-ih da bi se suprotstavile kineskim ambicijama u Indo-Pacifiku.

Obraćajući se na ceremoniji u američkoj pomorskoj bazi u San Dijegu, u pratnji australijskog premijera Entonija Albanezea i prvog čoveka britanske vlade Rišija Sunaka, američki predsednik Džozef Bajden nazvao je sporazum u okviru partnerstva AUKUS 2021. delom zajedničke posvećenosti slobodnom i otvorenom indo-pacifičkom regionu sa dva američka "najsnažnija i najsposobnija saveznika".

Sunak je to nazvao "moćnim partnerstvom", dodajući: "Prvi put će to značiti da tri flote podmornica rade zajedno preko Atlantika i Pacifika, čuvajući naše okeane slobodnim za decenije koje dolaze."

Prema sporazumu, Sjedinjene Države nameravaju da prodaju Australiji tri američke podmornice na nuklearni pogon klase "Virdžinija" koje proizvodi "Dženeral dajnamiks" početkom 2030-ih, sa opcijom da Australija kupi još dve ako bude potrebno, navodi se u zajedničkom saopštenju, prenosi Rojters.

Rečeno je da će projekat u više faza kulminirati britanskom i australijskom proizvodnjom i radom nove klase podmornica – SSN-AUKUS – "trilateralno razvijenim" brodom zasnovanim na britanskom dizajnu sledeće generacije koji će se graditi u Britaniji i Australiji i uključivati "najsavremenije" američke tehnologije.

Britanija bi svoju prvu podmornicu SSN-AUKUS dobila krajem 2030-ih, dok će Australija morati da sačeka početak 2040-ih. Plovila će graditi "BAE sistems" i "Rols-Rojs".

"Sporazum AUKUS koji potvrđujemo ovde u San Dijegu predstavlja najveću pojedinačnu investiciju u odbrambenu sposobnost Australije u našoj istoriji, jačanje nacionalne bezbednosti i stabilnosti Australije u našem regionu", rekao je Albaneze na ceremoniji.

Vašington će u okviru ove inicijative prvi put podeliti tehnologiju nuklearnog pogona od kada je to učinio s Britanijom 1950-ih.

Bajden je naglasio da će podmornice biti na nuklearni pogon, a ne nuklearno naoružane: "Ovi čamci neće imati bilo kakvo nuklearno oružje na sebi", rekao je on.

Papreni troškovi za Australiju

Dogovor dolazi sa zastrašujuće velikim računom za Australiju sa procenjenim troškovima na 245 milijardi dolara do 2055. godine, piše Rojters.

Albaneze je pravdao ovu veliku potrošnju rečima da je to "ekonomski plan, a ne samo plan odbrane i bezbednosti".

Takođe, rekao je da očekuje da će AUKUS rezultirati sa 6 milijardi australijskih dolara uloženih u industrijske kapacitete Australije u naredne četiri godine i stvoriti oko 20.000 direktnih radnih mesta u narednih 30. Za to će biti potrebna sredstva u iznosu od oko 0,15 odsto BDP-a godišnje.

Ministar odbrane Australije Ričard Marles podvukao je da je to ulaganje u bezbednost nacije.

"To je investicija koju ne možemo da propustimo", rekao je Marles na konferenciji za novinare u Kanberi.

Kina je osudila AUKUS kao nezakonit čin nuklearnog širenja. Plan "predstavlja ozbiljne rizike od širenja nuklearnog naoružanja, podriva međunarodni sistem neširenja, podstiče trku u naoružanju i šteti miru i stabilnosti", navela je stalna misija Kine pri Ujedinjenim nacijama u tvitu nakon objave.

Upitan da li je zabrinut da bi Kina sporazum o podmornici AUKUS shvatila kao agresiju, Bajden je odgovorio – ne. On je rekao da očekuje da će uskoro razgovarati sa kineskim liderom Si Đinpingom, ali nije rekao kada.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan prethodno je ukazao na sopstvene vojne snage Pekinga, uključujući i podmornice na nuklearni pogon, rekavši: "Komunicirali smo s njima o AUKUS-u i tražili više informacija od njih o njihovim namerama."

Australija je ponudila Kini brifing o sporazumu o podmornici, rekao je australijski ministar odbrane Ričard Marles.

Pokrećući partnerstvo, Australija je takođe uznemirila Francusku tako što je naglo otkazala dogovor o kupovini francuskih konvencionalnih podmornica.

Sporazum će omogućiti da američke i britanske podmornice budu raspoređene u zapadnoj Australiji 2027. godine kako bi pomogle u obuci australijskih posada i ojačale odvraćanje. Američki zvaničnici rekli su da će to uključivati četiri američke podmornice i jednu britansku za nekoliko godina.

Ova prva faza plana je već u toku sa američkom ofanzivnom podmornicom na nuklearni pogon klase "Virdžinija ešvil" koja posećuje Pert u Zapadnoj Australiji, rekli su zvaničnici.

image