Svet

Pariz smrdi! Francuskoj prestonici preti invazija pacova zbog štrajka đubretara (FOTO)

Načelnici pariskih okruga pozvali su gradonačelnicu Pariza An Idalgo da reši problem imajući u vidu da posledice štrajka predstavljaju veliki rizik za javno zdravlje
Pariz smrdi! Francuskoj prestonici preti invazija pacova zbog štrajka đubretara (FOTO)© Tanjug/AP Photo/Michel Euler, File

U francuskoj prestonici đubretari štrajkuju od 6. marta, što znači da je nagomilanog đubreta po ulicama sve više, da se smrad razleže Gradom svetlosti, ali i da mu preti najezda pacova, piše "Politiko".

Podaci kancelarije gradonačelnika Pariza otkrivaju da je oko 5.600 tona neprikupljenog otpada ležalo na ulicama glavnog grada Francuske u ponedeljak, 13. marta, tj. osmog dana štrajka, prenela je agencija Frans pres.

Đubretari štrajkuju zbog kontroverzne reforme francuskog penzionog sistema koju zagovara predsednik Emanuel Makron, a kojom bi se povećala starosna granica za odlazak u penziju – sakupljači smeća trenutno mogu da odu u prevremenu penziju zbog beneficiranog radnog staža sa 57 godina, dok bi po novom to pravo mogli da ostvare sa 59 godina.

Iako građani imaju razumevanja za štrajk budući da su i sami protiv pomenute reforme, treba napomenuti da Parizu zbog đubreta koje je na sve strane preti invazija pacova.

Grad svetlosti i inače ima velikih problema sa ovom pošasti – na svaku osobu dolazi 1,5 do 1,75 pacova – pa je još prošle godine Francuska nacionalna medicinska akademija izdala upozorenje da pacovi i bolesti koje prenose predstavljaju pretnju po zdravlje ljudi.

Načelnici pariskih okruga pozvali su gradonačelnicu Pariza An Idalgo da reši problem imajući u vidu da posledice štrajka predstavljaju veliki rizik za javno zdravlje, dok je politička prepirka eskalirala tokom vikenda kada je ministar saobraćaja Kleman Bon okrivio upravo kancelariju gradonačelnika za novonastalu situaciju.

"Sedmi dan bez odvoženja smeća. Smrad i trulež", napisao je Bon na Tviteru pored fotografija na kojima se vide kante prepune kesa sa đubretom.

"Grad Pariz nije doneo nikakvu hitnu meru, čak ni delimičnu. Još jedan primer neaktivnosti i prezira prema Parižanima", dodao je on, što je navelo kancelariju gradonačelnika da reaguje – uzvratili su ministru da ukoliko zaista brine za Parižane i Francuze, nek vlada povuče nepravednu reformu penzionog sistema.

Prema pisanju dnevnika "Parizijen", štrajk će trajati najmanje do srede, kada će predstavnici sindikata glasati o nastavku istog.

Sindikati su pak prethodno najavili da će štrajk trajati sve dok vlada ne povuče svoju penzijsku reformu, koja ima za cilj povećanje zakonske starosne granice za prestanak rada.

image