Rusija

Državna duma usvojila zakon o krivičnoj odgovornosti za diskreditaciju svih učesnika SVO

Zakonom koji je usvojila Duma maksimalna kazna za krivično delo se povećava sa tri na pet godina zatvora
Državna duma usvojila zakon o krivičnoj odgovornosti za diskreditaciju svih učesnika SVOwww.globallookpress.com © Stringer

Državna duma usvojila je na plenarnoj sednici u trećem i poslednjem čitanju predlog zakona kojim se uvodi krivična odgovornost za diskreditaciju svih učesnika Specijalne vojne operacije, uključujući i dobrovoljce, prenosi TASS.

Trenutno je odgovornost predviđena samo za širenje lažnih informacija o akcijama Oružanih snaga Rusije, i za javne akcije koje imaju za cilj diskreditaciju ruske vojske u inostranstvu. Izmene koje se uvode će uključivati odgovornost za diskreditaciju dobrovoljačkih formacija.

Prema trenutnim propisima, maksimalna kazna za krivično delo je do tri godine zatvora. Zakonom koji je usvojila Duma ovaj rok se povećava na pet godina zatvora. Povećava se i maksimalna kazna sa pet na sedam godina zatvora ako su radnje dovele do smrti ili nereda.

Na snazi je zakon prema kome za javno širenje lažnih informacija o Oružanim snagama Ruske Federacije, koje je dovelo do teških posledica, preti kazna do 15 godina zatvora. Zakon koji je usvojila Duma predviđa da će slična odgovornost važiti i u slučaju širenja lažiranja o dobrovoljačkim formacijama.

Ruski zvaničnici smatraju da je zakon neophodan u kontekstu "informacionog rata bez presedana protiv Rusije".

image