Rusija

Moskva: Sporazum o žitu produžen za samo 60 dana jer nema napretka u isporuci ruskog đubriva

Nepoštovanje uslova na kojima je Rusija insistirala prilikom potpisivanja Crnomorske inicijative objašnjava odluku da se dogovor ne produži za 120 dana
Moskva: Sporazum o žitu produžen za samo 60 dana jer nema napretka u isporuci ruskog đubrivaGetty © KB Mpofu / Stringer

Rusija je odlučila da produži sporazum o žitu za samo 60 dana jer još uvek nema napretka u isporuci ruske hrane i đubriva, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin, prenose "RIA Novosti".

Prema njegovim rečima, ruska strana je primetila da Ujedinjene nacije ulažu napore kako bi se deblokirao ruski izvoz hrane i đubriva, premda se ruske kompanije i banke i dalje suočavaju sa sankcijama i preprekama koje su uvele zapadne zemlje.

Uslovi ruske strane još uvek nisu ispunjeni, iako su zapadni zvaničnici tvrdili da se sankcije navodno ne odnose na rusku hranu i đubriva, dodao je on.

"Kao što znate, sporazum o žitu je jednom već bio produžen za još 120 dana, ali za sve ovo vreme nema nikakvih promena, nema rezultata. Ne možemo da nastavimo rad i da se pravimo da je sve u redu, kao da sve ide bez menjanja suštine i uslova ruske strane u primeni međusobno povezanih sporazuma koji su potpisani u Istanbulu", istakao je ruski diplomata.

Upravo nepoštovanje ruske strane objašnjava odluku Rusije da produži Crnomorsku žitnu inicijativu ne za 120, već za 60 dana, rekao je Veršinjin.

"Ovo nije ultimatum, ovo je jasan, principijelan i otvoren stav ruske strane. To znači da ćemo na kraju ovog perioda od 60 dana videti kakav je napredak učinjen po pitanju implementacije memoranduma između Sekretarijata UN i Rusije i na osnovu toga ćemo odlučiti kakva će biti dalja sudbina žitnog sporazuma i inicijative u celini", dodao je diplomata.

Rusija smatra da je period od 60 dana dovoljan da se postigne napredak u primeni odredbi predviđenih memorandumom između Rusije i UN, ne rečima, već delom, kazao je Veršinjin i dodao da odluka nije povezana sa političkim dešavanjima u Turskoj. U Turskoj će u maju biti održani predsednički i parlamentarni izbori.

Veršinjin je dodao da Moskva polazi od toga da UN i Sekretarijat UN treba da zadrže "neutralnu i objektivnu poziciju i da ne staju ni na čiju stranu, u ovom slučaju ukrajinsku".

Prehrambeni sporazum, koji su 22. jula 2022. potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke, uključujući Odesu.

Sam sporazum o žitu predviđa deblokadu ruskog izvoza hrane i đubriva, međutim, za vreme njegovog trajanja, Moskva je više puta naglašavala da upravo to nije ispoštovano. Istovremeno, usledila su uveravanja iz UN da će ograničenja biti ukinuta.

image