Svet

Papa o Kijevsko-pečereskoj lavri: Monasi su oslonac naroda Božjeg

Molim strane uključene u rat da poštuju verska mesta, poručio poglavar Rimokatoličke crkve
Papa o Kijevsko-pečereskoj lavri: Monasi su oslonac naroda Božjegwww.globallookpress.com © Stefano Costantino/Keystone Press Agency

Papa Francisko izrazio je zabrinutost zbog situacije sa Kijevsko-pečerskom lavrom pozvavši strane u sukobu u Ukrajini da poštuju verska mesta.

"Molim strane uključene u rat da poštuju verska mesta. Monasi i ljudi koji su se posvetili molitvi su oslonac naroda Božijeg bez obzira na svoju ispovest", rekao je papa.

Podsetimo, generalni direktor Nacionalnog rezervata Kijevsko-pečerske lavre, koji je podređen Ministarstvu kulture Ukrajine, saopštio je da monasi pomenute lavre kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) moraju da napuste manastir do 29. marta zbog raskida zakupa.

"Rezervat upozorava na raskid ugovora 29. marta 2023. godine. U cilju sprovođenja postupka prijema i prenosa državne imovine, manastir mora da preduzme mere za oslobađanje objekata i imovine koji su državna svojina i nalaze se na našoj teritoriji", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu manastira.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril obratio se verskim vođama i međunarodnim ličnostima s porukom o situaciji oko Kijevsko-pečerske lavre, rekavši im da "učine sve moguće napore" da spreče proterivanje monaha Ukrajinske pravoslavne crkve iz lavre i prinudno zatvaranje manastira.

"Žalosno je što se poštovanje demokratskih normi, evropski put razvoja, poštovanje ljudskih prava i sloboda koje promoviše državni vrh Ukrajine danas gaze na najužasniji način", navodi se u poruci patrijarha koja je objavljena na sajtu Odeljenja crkve za veze sa javnošću Moskovske patrijaršije.

image