Rusija

Putin: Zaštita prava i sloboda osnovni principi razvoja Rusije (VIDEO)

Ruski predsednik učestvuje na proširenoj sednici kolegijuma Generalnog tužilaštva
Putin: Zaštita prava i sloboda osnovni principi razvoja Rusije (VIDEO)© Tanjug/Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je da su zaštita prava i sloboda ruskih građana, jačanje reda i zakona osnovni principi razvoja Rusije.

"Pouzdana zaštita prava i sloboda naših građana, jačanje reda i zakona su temeljni, osnovni uslovi za razvoj Rusije kao pravne, suverene države. U njihovoj odredbi tužilaštvo ima posebnu ulogu", rekao je Putin na proširenom sastanku kolegijuma ruskog Generalnog tužilaštva.

Putin je naveo da tužilaštvo ima pozitivan trend u borbi protiv ekstremizma i terorizma.

"Svrsishodan rad tužilaca doveo je do smanjenja broja inspekcija, nerazumnog administrativnog mešanja u privredni poslovni život. Postoji i pozitivna dinamika u borbi protiv ekstremizma i terorizma, u borbi protiv kriminala i korupcije", dodao je on.

Prema njegovim rečima, tužilaštvo mora suštinski i čvrsto da se bori i protiv korupcije na principijelan i oštar način.

Rusija u fazi velikih pozitivnih promena

Kako je ocenio ruski lider, Rusija trenutno prolazi kroz fazu "velikih pozitivnih promena" kako bi ojačala svoj suverenitet i nezavisnost.

"Nalazimo se u fazi velikih pozitivnih promena u cilju jačanja suvereniteta Rusije, njene nezavisnosti, budućnosti i stvaranja uslova za njen siguran razvoj", naveo je.

Prema Putinovim rečima, "državu čeka mnogo važnih zadataka i još mnogo nerešenih problema".

Na sve sankcije Rusija će odgovoriti širenjem ekonomskih sloboda

Ruski predsednik je naglasio da će Rusija na sve sankcije odgovoriti širenjem ekonomskih sloboda i smanjenjem administrativnih barijera.

"Poslednjih godina je pokrenuta prava sankciona agresija na našu zemlju. Ali ruska privreda, domaći biznis, preduzetnici adekvatno odgovaraju na sve ove izazove. Važno je da tužioci, u okviru svoje nadležnosti, pomognu u ovom velikom poslu, uključujući pomoć u otklanjanju prekomernih administrativnih barijera", naveo je on.

Putin je poručio da na sve "akcije ruskih zlobnika i protivnika Rusije mora da odgovori širenjem ekonomskih sloboda", naglasivši da sve to treba da bude u okviru zakona. 

Oštra reakcija na pokušaje destabilizacije zemlje

Ruski predsednik pozvao je zaposlene u Tužilaštvu da zaustave pokušaje destabilizacije situacije u zemlji.

"Molim vas da oštro odgovorite na pokušaje destabilizacije društveno-političke situacije u zemlji. I ne smemo da oslabimo pažnju na tako važne zadatke kao što su: državno gonjenje u sudovima, zaštita životne sredine, nadzor nad poštovanjem prava osuđenih lica", rekao je on.

Posebna pažnja na sprovođenje državnog odbrambenog naloga

Ruski lider je dodao da tužioci treba da obrate posebnu pažnju na pitanja koja se odnose na Specijalnu vojnu operaciju, uključujući praćenje blagovremene isporuke opreme, preciznog sprovođenja naloga za odbranu države.

"Molim vas da posebnu pažnju posvetite nadzoru zakonitosti u oblasti vojno-industrijskog kompleksa, pre svega, blagovremenom ispunjavanju obaveza za snabdevanje potrebnog naoružanja, opremu, municiju i opremu za potrebe Specijalne vojne operacije. I za jasne realizacije svih zadataka državnog odbrambenog naloga, efikasnog korišćenja budžetskih sredstava", istakao je Putin.

On je dodao da tužioci treba da obrate posebnu pažnju na "preciznu implementaciju svih zadataka državnog odbrambenog naloga i efikasno korišćenje budžetskih sredstava u sektoru odbrane".

image