Svet

"Njujork tajms": Američki dron nadzirao Krim

Vašington još od pre početka Specijalne vojne operacije iz vazduha posmatra Krim
"Njujork tajms": Američki dron nadzirao Krimwww.globallookpress.com © Cpl. Mitchell Austin/U.S Marines

Američki dron MK-9, koji je u utorak pao u Crno more, imao je kamere preko kojih su Sjedinjene Američke Države nadgledale situaciju na Krimu, preneo je "Njujork tajms", pozivajući se na neimenovanog visokog vojnog zvaničnika američke vojske.

Prema njegovim rečima, dron je rano ujutru poleteo iz vojne baze u Rumuniji u uobičajenu obaveštajnu misiju, koja se, kako je otkrio, sprovodi već duže vreme, još od pre početka Specijalne vojne operacije, i koja može trajati i do deset sati.

Zvaničnik je tako potvrdio izjavu ruskog ambasadora u Vašingtonu Anatolija Antonova, koji je rekao da je dron prikupljao obaveštajne podatke za Kijev, a koji su se onda koristili za udare na ruske snage i teritoriju Ruske Federacije. O ovome su juče, odmah nakon pada drona, nezvanično pisali i različiti Telegram kanali na ruskom jeziku, koji su još tvrdili da Oružane snage Ukrajine veoma često započinju napade nakon što u vazduhu budu primećene američke letelice.

U međuvremenu, novinarka Si-En-Ena Nataša Bertnard napisala je na Tviteru da su SAD daljinski izbrisale softver drona pre nego što je on pao u Crno more. Tako je, prema rečima njena dva neimenovana zvaničnika, Vašington sprečio Rusiju da dođe u posed osetljivih podataka.

Ruska strana upozorava da su ovakve akcije opasnost po njenu bezbednost, dok iz SAD-a poručuju da će nastaviti sa sličnim operacijama u blizini granice Ruske Federacije, jer im za korišćenje međunarodnog vazdušnog prostora, kako kažu, nije potrebno odobrenje Moskve.

Ipak, pres služba Stejt departmenta danas se drži nešto blaže retorike, te rukovodilac ovog odeljenja Ned Prajs poručuje da u Vašingtonu ocenjuju da ruska strana nije imala za cilj da izazove incident, te da se sve desilo slučajno. 

Ministarstvo odbrane Rusije je, podsetimo, negiralo zvaničnu verziju koja je došla iz Vašingtona, a prema kojoj je Rusija sa njenim avionima Su-27 udarila u propeler američkog drona i time izazvala njegov pad. Moskva tvrdi da je pad bio uzrokovan oštrim manevrisanjem drona, koji je zatim ušao u nekontrolisan let i sudario se sa površinom vode, bez da su u svemu tome učestvovali ruski borbeni avioni. 

image