Sport

Moguće je - Zvezda ne ide u Ligu šampiona ako Čelsi postane prvak Evrope

Navijači crveno-belih zdušno će navijati da "plavci" ne šokiraju sve u Ligi šampiona ove sezone
Moguće je - Zvezda ne ide u Ligu šampiona ako Čelsi postane prvak EvropeGetty © Srdjan Stevanovic / Stringer

Odlični rezultati Crvene zvezde i Partizana u poslednjih šest godina u UEFA takmičenjima doveli su do toga da će Srbija po prvi put u istoriji imati dva predstavnika na putu za Ligu šampiona, i to u sezoni 2023/24.

Ipak, iako je šampion Srbije - a izvesno je da će to ponovo biti Zvezda - projektovan da takmičenje počne već u grupnoj fazi, i dalje je moguće da crveno-beli ipak moraju da igraju kvalifikacije!

To je moguće u scenariju po kom bi novi osvajač Lige šampiona postao tim koji se ne plasira u to takmičenje naredne sezone kroz domaće prvenstvo. A u ovom trenutku, tako nešto je vrlo izvesno za ekipu Čelsija.

"Plavci" se trenutno nalaze na 10. mestu u Premijer ligi i sve je izvesnije da neće biti među četiri najbolja tima. To znači da naredne sezone neće igrati u Ligi šampiona, osim ako u ovoj sezoni ne osvoje to takmičenje i na iznenađenje čitavog kontinenta postanu prvaci Evrope.

U tom scenariju bi došlo do pomeranja učesnika koji bi se direktno plasirali u Ligu šampiona, pa bi tako prvak 11. najbolje lige Evrope morao da igra plej-of za ulazak u najjače fudbalsko takmičenje. A za narednu sezonu, to 11. mesto zauzima upravo Srbija.

Moguće je i da Inter ili Milan šokiraju Evropu i osvoje Ligu šampiona, a da neko od njih ostane bez prva četiri mesta u Seriji A. Istina, verovatnoća jeste mala za oba scenarija, ali Roma i Lacio opasno prete milanskim gigantima. No, ako "ušati pehar" osvoji neki od timova koji će sigurno biti među najboljima u svojim prvenstvima (Real Madrid, Bajern Minhen, Mančester siti, Benfika), Crvena zvezda će predstojećeg leta u potpunosti preskočiti kvalifikacije i startovati od grupne faze Lige šampiona.

Tako nešto, u ovom trenutku čini se realnijim.

image