Ekonomija

Rijad: Cena nafte uskoro neće imati uticaja na ekonomiju Saudijske Arabije

Saudijska Arabija radi na diverzifikaciji svoje ekonomije
Rijad: Cena nafte uskoro neće imati uticaja na ekonomiju Saudijske Arabijewww.globallookpress.com © Hu Guan/XinHua

Saudijska Arabija veruje da njena ekonomija može toliko da se odvoji od nafte da cene sirove nafte uskoro neće biti odlučujući faktor u oblikovanju fiskalne politike.

"Naš cilj je da u periodu do 2030. čak i ne gledamo na cenu nafte", rekao je saudijski ministar finansija Mohamed Al-Džadan na Konferenciji finansijskog sektora u Rijadu.

Za sada, zemlja je daleko od postizanja tog cilja jer nafta i dalje obezbeđuje najveći deo državnih prihoda i u velikoj meri diktira učinak privrede, piše "Blumberg".

Ali pošto je kraljevstvo predstavilo svoj plan za diverzifikaciju ekonomije, nazvan "Vizija 2030", prihodi koji ne pokrivaju naftu su sa oko 10 odsto budžetske potrošnje porasli na više od trećine, rekao je Al-Džadan. To "znači da naša zavisnost od prihoda od nafte postaje mnogo manja i vremenom će biti sve manja", rekao je on.

Najveći svetski izvoznik nafte dugo se oslanjao na priliv petrodolara u vladinu kasu iz koje se potom finansiralo otvaranje novih radnih mesta i skupa infrastruktura. Godine 2022. Saudijska Arabija je imala najveći godišnji prihod od prodaje nafte u inostranstvu.

Neverovatni prihodi, uz veći obim proizvodnje, učinili su ekonomiju Saudijske Arabije najbrže rastućom u Grupi 20 prošle godine i pomogli joj da ostvari fiskalni suficit prvi put u skoro deceniju.

Vlasti sada ipak pokušavaju da prekinu vezu sa sirovom naftom tako što drže potrošnju pod kontrolom i koriste svoje prihode od energije da ubrzaju projekte koji doprinose odvikavanju ekonomije od oslanjanja na naftu.

"Naš cilj su održiva i predvidljiva javna ulaganja i rashodi bez obzira na cene nafte", rekao je Al-Džadan. "I imamo rezerve i mogućnosti da time upravljamo."

Sa cenama sirove nafte koje su išle blizu 80 dolara po barelu nakon što tokom 2022. povremeno bile trocifrene, prihodi od saudijske nafte su padali šest meseci uzastopno. Kako navodi "Blumberg", prihodi su dostigli skoro 326 milijardi dolara tokom cele 2022.

"Prihodi od nafte su nam veoma važni jer su katalizator da nastavimo da ulažemo u svoju viziju", rekao je Al-Džadan. "Ali to ne znači da treba da zaustavimo ono što radimo, samo zato što je cena nafte niska."

image